DSM grote winnaar op dalende beurs

In lijn met de Amerikaanse en Europese beurzen daalde de Amsterdamse beurs vanochtend. DSM was na de bekendmaking van de toekomstplannen een positieve uitschieter, KPN was de grote verliezer.

De winst die de Amsterdamse beurs gisteren boekte werd vanochtend gedeeltelijk weer ongedaan gemaakt. De dalers dicteerden het beeld op het Damrak. Rond het middaguur noteerde de AEX 652,92 punten, een verlies van 0,48 procent.

DSM stak met kop en schouders boven de andere fondsen uit. Vanochtend ontvouwde het Limburgse chemieconcern de strategische plannen voor de toekomst, en dat werd door de markt gewaardeerd. DSM wil de omzet vergroten naar 10 miljard euro (22 miljard gulden) in het jaar 2005 en zoekt een strategische partner voor zijn petrochemische activiteiten. De beleggers beloonden DSM met een stijging van 3,6 procent op 33,40 euro.

Staalfabrikant Corus moest vanochtend inleveren. Het Zweedse staalbedrijf Avesta, waarin Corus een meerderheidsbelang heeft, wordt definitief verkocht aan het Finse Outokumpu, zo werd vanochtend bekend. De beleggers toonden zich niet geïmponeerd: Corus verloor nog eens 3,3 procent op 0,88 euro.

Elektronicaconcern Philips behoorde tot de grootste dalers. De onderneming kocht voor 40 miljoen dollar (100 miljoen gulden) een minderheidsbelang van 22 procent in SHL Telemedicine, een Israëlische fabrikant van medische apparatuur. Philips daalde 2,8 procent naar 48 euro precies.

De overige technologiefondsen moesten ook een stapje terug doen. Chipmachinefabrikant ASM Lithography, gisteren nog een van de grootste stijgers, moest vanochtend 1,6 procent inleveren op 35,60 euro. Het aandeel van automatiseerder Getronics verloor maar liefst 4,5 procent van zijn waarde op 10,90 euro. Kabelexploitant UPC daalde 2,4 procent naar 21,71 euro.

Bij de financiële fondsen was ABN Amro de enige daler. Het aandeel leverde 0,9 procent in op 26,20 euro. ING was met 0,8 procent de grootste stijger op 73,73 euro. Fortis en Aegon stegen minder hard. Ook de telecomfondsen moesten vanmorgen inleveren, met uitzondering van Libertel dat nog profiteerde van de verhoging van het advies dat UBS Warburg gisteren afgaf. Libertel klom 0,4 procent na de stijging van 9 procent van gisteren, en stond rond het middaguur op 13,30 euro. KPN, dat gisteren een obligatielening van 11 miljard gulden in de markt zette, verloor 4,5 procent van zijn waarde op 24,06 euro. Midkapfonds Versatel noteerde 2,6 procent lager op 26,10 euro.

Ook de midkapindex moest vanmorgen terrein prijsgeven. Er gebeurde weinig opwindends onder de middelgrote fondsen. Uitzendbureau Randstad en dierenvoedingfabrikant Nutreco waren met beide een koerswinst van 2,5 procent de winnaars van vanochtend. Randstad noteerde 28,40 euro, Nutreco klom naar 51,57.