DNB: recordinleg bij beleggingsfondsen

Nederlandse beleggingsinstellingen hebben in het tweede kwartaal van dit jaar een recordbedrag aan nieuwe inleg ontvangen. In totaal vloeide er tussen begin april en eind juni 4,3 miljard euro (9,5 miljard gulden) naar de beleggingsfondsen, 600 miljoen euro meer dan in de eerste drie maanden van het jaar.

Dat blijkt uit het Statistisch Bulletin van De Nederlandsche Bank. In totaal hadden de fondsen in het tweede kwartaal een belegd vermogen van 117 miljard euro (132 miljard gulden). Het merendeel daarvan, ruim 60 miljard euro, is geïnvesteerd bij fondsen die in aandelen beleggen.

Beleggingsfondsen die in obligaties en vastgoed beleggen zijn relatief minder populair, maar hebben altijd nog een gezamenlijke inleg van 34 miljard euro.

Beleggingsfondsen investeren het geld dat particulieren bij ze onderbrengen, in financiële effecten en vastgoed, in de hoop daar een positief rendement op te behalen.

De fondsen zijn in Nederland de laatste jaren snel in populariteit gestegen. In 1994 hadden ze 44 miljard euro onder hun hoede, inmiddels is het beheerd vermogen verdrievoudigd. Een van de redenen voor die populariteit is het gemak dat de fondsen particuliere beleggers bieden. Tegen een vergoeding verzorgen de fondsen, die vaak door banken en verzekeraars worden beheerd, alle activiteiten die bij beleggen komen kijken, zoals het doen van onderzoek en het uitvoeren van transacties.

De grootste groeiers in het tweede kwartaal waren relatief nieuwe fondsen als groenfondsen, die in ecologisch verantwoorde bedrijven investeren, en clickfondsen.