Blangé niet gekozen in atletencommissie

Volleyballer Peter Blangé is niet gekozen in het Internationaal Olympisch Comité. Hij eindigde bij de verkiezing van 44 kandidaten, allen actieve olympische sporters, als achttiende met 408 stemmen. ,,Ik had stiekem op plaatsje zeven of acht gehoopt'', aldus Blangé, nadat de uitslag was bekendgemaakt. De populairste acht sporters mogen zitting nemen in het IOC. Blangé kan nog door IOC-voorzitter Samaranch worden aangewezen. De Spanjaard kiest in december persoonlijk nog drie atleten.

Blangé zei dat hij verbaasd zou zijn geweest als hij was gekozen. ,,De kandidaten uit de grote sportlanden en die met een bekende naam hebben een voordeel'', wist de volleyballer. ,,De reststemmen geven de doorslag. Elke sporter mocht acht stemmen uitbrengen. En als je dan de mensen van je eigen land en sport hebt aangekruist, ga je naar de bekende namen kijken.''

Polsstokhoogspringer Sergei Boebka kreeg de meeste stemmen: 1.606, daarna volgden zwemmer Alexander Popov (1.471), zwemster Susie O'Neill (1.208), volleyballer Robert Ctvrtlik (798), atleet Jan Zelezny (786), atlete Charmaine Crooks (733), roeier Roland Baar (638) en waterpoloër Manuel Estiarte (611). De eerste vier uitverkorenen krijgen voor acht jaar zitting in het IOC, de andere vier voor vier jaar. Over twee jaar bij de Winterspelen in Salt Lake City worden nog eens drie sporters gekozen. Van de 1.105 stemgerechtigde sportmensen hebben iets minder dan de helft, 5.216, hun stem uitgebracht. Het stemlokaal was gevestigd in de eetzaal van het olympisch atletendorp.

Blangé had er geen spijt van dat hij aan de verkiezing had meegedaan. NOC*NSF had ongeveer een ton beschikbaar gesteld voor zijn campagne. De kandidaten mochten geen propaganda voor zichzelf maken. ,,Het was een leuke ervaring'', zei de lange volleyballer. Hij wil zich gaan inzetten voor de atletencommissie van NOC*NSF. ,,Daar ligt veel werk'', aldus Blangé.