Berenjacht

Maar liefst een halve pagina werd ingeruimd voor een bijdrage over de jacht op beren in Rusland (NRC Handelsblad, 12 september). Voor correspondent Frank Westerman moet het werkelijk een grote droom zijn geweest om eens van dichtbij te kunnen zien hoe een beer doorzeefd wordt met kogels. `Goddank rolden we door de keuring', aldus Westerman. Maar de auteur wordt teleurgesteld en moet genoegen nemen met wat bloederige plaatjes uit een fotoalbum van de jagers. Bijvoorbeeld een leuk plaatje van een jager zijn laars op de verbrijzelde kop van everzwijn.

Waar gaat dit verhaal over? Verder dan een verwarrend samenraapsel van impressies komt Westerman niet. Verbazingwekkend dat NRC Handelsblad een bijdrage van dit niveau plaatst. Waarom bijvoorbeeld geen aandacht voor het feit dat het aantal beren in Rusland inmiddels tot kritische aantallen is gereduceerd? Niet alleen doordat Russen het zo leuk vinden om onder het genot van een stevig glas wodka beren naar de andere kant van de wereld te helpen. Ook Westerse plezierjagers, die doden tot hobby hebben verheven, leveren hun bijdrage.