België

Kunstpralines

De Vlaming zegt zoeteke tegen zijn lief, de Waal bonbon tegen zijn snoepje en alle Belgen zeggen praline tegen hun bonbon. En elke goede praline heeft ook haar eigen naam. In een museum echter zijn ze niet vaak te bewonderen. Nu wel: Topolina van ontwerper Siegfried De Buck, Tjokolate van Tjok Dessauvage en Lune de Miel van Hélène Keil vormen met nog zeven andere 'designpralines' van vooraanstaande ontwerpers en kunstenaars de serie Belgian Excellence, die tentoongesteld wordt in het Gentse Museum voor Sierkunst en Vormgeving. Belgian Excellence kwam tot stand op initiatief van kunstgenootschap Alibi en de Belgische chocoladefabrikant Belcolade en is voor ca. 350 frank te koop.

Belgian Excellence in het Museum voor Sierkunst en Vormgeving, Jan Breydelstraat 5, Gent. T/m 17 dec, di-zo 10-18u. Inl 00-3292679999. T/m 5 nov ook: Magie van de Edelsmeedkunst - Europees zilver uit privé-bezit 1500-1850.

ZOO

Slecht weer en de verbouwing van het aanpalende Centraal Station voor de hogesnelheidstrein hebben dit jaar mede geleid tot 200.000 bezoekers minder in de Antwerpse Zoo. Tel daarbij dure en ingewikkelde renovaties aan dat (letterlijke) monument van laat negentiende-eeuwse architectuur met zijn staalkaart aan toen modieuze bouwstijlen en je ziet het budget gevaarlijk dalen. Redenen te over dus voor een bezoekje aan deze dierentuin waar de olifanten trots in een Egyptische tempel zetelen en de kapriolen van de pinguïns onder water te bewonderen zijn. Want dierentuindieren ook nog eens zonder bezoekers, dat is pas triest.

ZOO Antwerpen. Koningin Astridplein 26, Antwerpen. Dag 9-17u15u. Inl 00-3232024540.

Art@Belgium

In veertig jaar tijd heeft het Belgische Gemeentekrediet - nu Dexia Bank - een in alle opzichten grote verzameling Belgische kunstwerken bijeengespaard. Ruim honderd schilderijen, tekeningen en beelden uit die verder nooit te bezichtigen collectie worden nu in Brussel getoond, met werk van onder meer Permeke, Magritte, Broodthaers, Alechinski, Rops, Raveel en Ensor. De hele Belgische schilder- en beeldhouwkunst van na 1860 is vertegenwoordigd.

Art@Belgium. Galerie Dexia, Passage 44, Kruidtuinlaan 44, Brussel. T/m 14 jan, di-zo 11-16u. Inl 00-3222224505.

En verder

Communicatie - Nieuwe technologie voor iedereen, Museum voor Natuurwetenschappen, Brussel 00-3226274238; Met passer en penseel - Brussel en het oude hertogdom Brabant in beeld in het Koninklijk Museum voor Oude Kunst, Regentschapstraat 3, Brussel 00-3225083211; Wim Delvoye's kakmachine Cloaca. Museum van Hedendaagse Kunst, Leuvenstraat 32, Antwerpen 00-3232385960.