Bankpersoneel `schuldig aan oplichting'

Justitie vindt dat drie voormalige medewerkers van SNS Bank zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting en valsheid en geschrifte. De drie verdachten ontkennen dat ze bewust deze feiten hebben gepleegd.

Dat bleek gisteren tijdens de eerste zittingsdag van de complexe zaak rond SNS Bank, een onderdeel van het grote beursfraudeonderzoek (`Operatie Clickfonds'). SNS maakte in 1994 deel uit van het emissiesyndicaat dat telecombedrijf KPN naar de beurs bracht. Tijdens die beursgang bleek de bank uit Den Bosch, tegen de regels in, ook in te hebben geschreven voor klanten van een aantal effectenhuizen.

In ruil voor het aanbrengen van de klanten kregen de effectenhuizen een deel van de provisie van de beursgang. Dat gebeurde via gefingeerde obligatietransacties. Daarbij zou valsheid in geschrifte zijn gepleegd. Bovendien zouden ABN Amro, die de emissie leidde, en de Nederlandse Staat hiermee zijn opgelicht. De zaak werd door SNS bij het Openbaar Ministerie aangegeven toen de bank, naar aanleiding van de start van Operatie Clickfonds, zelf de boeken ging controleren. Een van de effectenhuizen waaraan de provisies waren doorvergoed was het bedrijf van hoofdverdachte E. Swaab, FTC. SNS gaf de affaire zelf aan en schikte de zaak in 1998 voor 1,7 miljoen gulden. De drie werknemers werden echter vervolgd.

Een van hen erkende tijdens de rechtszaak dat het doorsluisen van de provisie volgens de `obligatiemethode' had plaatsgevonden, maar dat dit niet bewust was gegaan en dat het bovendien de instemming had van de top van de bank. Zijn meerdere, voormalig directeur T.K., stelde dat hij wel toestemming had gegeven om de effectenhuizen een vergoeding te geven, maar niet dat dat volgens de verrichte methode moest. Vandaag volgen in de rechtszaak de pleidooien van de raadslieden en de eis van de officier van justitie.