Voorbeschouwing: halve finales hockey

Symbolischer kon de dramatische aftocht van India niet worden geïllustreerd. Stortregens en lichtflitsen vormden gisteren in het State Hockey Centre het decor van de uitschakeling van de Aziatische hockeyploeg, die in Sydney de oude glorie tot leven had willen wekken.

Het lot besliste anders. Tomasz Cichy, een Pool van wie tot gisteren nog nooit was vernomen, schoot de Indiase droom aan puin. Cichy's uithaal, 111 seconden voor tijd, voorkwam dat de achtvoudig olympisch kampioen morgen in de halve finales op aartsrivaal Pakistan zou stuiten. Dat politiek beladen duel werd de hockeyliefhebbers in Sydney ontnomen.

Pakistan, gisteren de bedwinger van titelverdediger Nederland, treft nu een andere Aziatische concurrent, Zuid-Korea. Dat land profiteerde van Cichy's treffer en plaatste zich op basis van het onderlinge resultaat (2-0 tegen India). Eenzelfde narrow escape beleefde Nederland, dat uitgeschakeld leek maar door de verrassende 2-1 zege van Groot-Brittannië op Duitsland alsnog de halve eindstrijd bereikte.

Nederland en Zuid-Korea hebben morgen niets meer te verliezen. Dat geldt niet voor Australië, de tegenstander van Nederland. Het thuispubliek rekent op de eerste gouden hockeymedaille uit de geschiedenis, ook al heeft de ploeg tot dusverre nog niet kunnen overtuigen. The Kookaburras staan bekend als chokers: zodra de beslissende fase van het toernooi begint, verkrampen de Australiërs.

Van de vier halve-finalisten beschikt Pakistan als enige over het wapen dat al zo vaak aan de basis heeft gestaan van een olympische zege: een verwoestende strafcorner. Die verfijnde de techniek van de schutter, Sohail Abbas, zoals hij dat eerder deed met Bram Lomans. Maar terwijl Abbas het ritme te pakken heeft, heeft Nederland zijn specialist nog niet of nauwelijks in stelling kunnen brengen.

Prognose: 1. Australië, 2. Zuid-Korea, 3. Nederland.

Verder morgen onder meer:

Paardensport (teamfinale springen)

Zeilen (Laser, Europe en Star)

Tennis (finale dubbel vrouwen)