Verrrassing in volleybaltoernooi

Italië, Rusland en Argentinië hebben zich vandaag voor de halve finale van het olympische volleybaltoernooi geplaatst. De laatste ploeg voor de top-vier zou vanmiddag uit het kwartfinaleduel tussen titelhouder Nederland en Joegoslavië komen.

Heel verrassend was de uitschakeling van Brazilië. De nummer één van de groep van Nederland verloor in een zenuwslopende wedstrijd met 3-1 van buurland Argentinië. De vierde en laatste set eindigde in 27-25. De Argentijnen vierden na afloop op het veld een feest alsof ze al kampioen waren geworden. Het land won nooit eerder een olympische medaille in het volleybal.

Het was de derde achtereenvolgende keer bij de Olympische Spelen dat een groepswinnaar in de kwartfinale niet van de nummer vier van de andere poule weet te winnen. In 1992 overkwam dat Italië tegen Nederland, in 1996 Cuba tegen Rusland en nu dus Brazilië tegen Argentinië. De Argentijnen spelen vrijdag in de halve finale tegen Rusland.

De Russen wonnen zelf eerder op de dag in een andere spannende kwartfinale met 3-2 van Cuba. Regelmatig leken de Cubanen er in de wedstrijd doorheen te zitten, maar toch wisten ze steeds weer terug te komen. Ze kwamen in de vijfde set zelfs met 10-9 voor. Via vooral dankzij een goede blokkering wist de Russische ploeg de stand om te buigen naar een voorsprong van 14-12. Cuba haalde nog naar 14-13 op, maar het laatste punt werd een persoonlijk drama voor Angel Dennis. De jongste basisspeler (23) bij de Cubanen serveerde de laatste bal van de wedstrijd in het net. Huilend liet Dennis zich vervolgens op de grond vallen. Hij was ontroostbaar.

Wereld- en Europees kampioen Italië had meer moeite dan verwacht met Australië (3-1). Na een duidelijke uitslag van 25-14 in de eerste set trok het thuisland via 25-22 de stand verrassend gelijk. Daarna maakten de Italianen de partij snel en gedegen af (25-19 en 25-15). Voor Australië, met de in Nederland geboren Hidde van Beest, was het al een hele prestatie dat de kwartfinale werd bereikt. Bij de Italianen speelde sterspeler Andrea Giani alleen een paar punten in de vierde en laatste set mee. Hij heeft sinds het begin van het toernooi last van zijn voet.

Het volleybal wordt bij de Olympische Spelen door veel mensen bekeken. Voor het begin van de kwartfinales bezochten in totaal al 210.000 toeschouwers de poulewedstrijden van de mannen en de vrouwen. De voorzitter van de internationale volleybalfederatie FIVB, Ruben Acosta, zei vanochtend aangenaam verrast te zijn door de drukte. ,,Ik had niet zo veel toeschouwers verwacht'', aldus de Mexicaan. ,,Eerlijk gezegd was ik er vooraf een beetje bezorgd over. Volleybal is in Australië nog een beginnende sport. Maar ik hoop dat het zich hier net zo ontwikkeld als in Nederland in het begin de jaren negentig.''

Acosta, die vlak voor het begin van de Olympische Spelen tot IOC-lid werd benoemd, sprak in Sydney zijn grote teleurstelling uit over de entourage bij de finalepoule van de World League, die in juli in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy' werd verspeeld. De publieke belangstelling viel erg tegen. ,,Het is daar niet goed gegaan'', vond Acosta. ,,Er is veel te weinig aan de publiciteit gedaan. Het evenement leefde helemaal niet in Nederland.''

Acosta dreigde Nederland uit te sluiten voor de volgende editie van de World League, maar hij zag daar vanaf. ,,Ze krijgen nog één kans'', zei Acosta vanochtend. Nederland behoort tot de landen die al op de deelnemerslijst voor volgend jaar staan. De naam van Italië, zeven keer winnaar van de World League, ontbreekt daar vooralsnog op. De Italianen weigeren het inschrijfgeld van een miljoen dollar te betalen.