Venus Williams wint tennisgoud

Gelet op de matige oppositie voor Venus Williams in Sydney kreeg het olympische tennistoernooi bij de vrouwen vanochtend een voorspelbare winnares. Hoewel de 20-jarige Amerikaanse geen moment haar topvorm bereikte, toonde Elena Dementieva in haar eerste finale teveel respect voor de kampioene van Wimbledon en de US Open. In twee sets (6-2 en 6-4) nam Williams de olympische titel over van haar landgenote Lindsay Davenport, die zich vanwege een blessure al na één partij moest terugtrekken.

Trots wandelde Williams vanochtend met de Amerikaanse vlag over het centre court na haar 33ste overwinning op rij. Sinds haar nederlaag tegen Aranxta Sanchez-Vicario op Roland Garros weet de oudste van de tenniszusjes niet meer wat verliezen is. ,,Toch voel ik me bepaald niet onoverwinnelijk'', zei Williams, nadat ze de gouden medaille in ontvangst had genomen. Ze bekende dat de Spelen voor haar vertrek naar Australië geen opwindende gevoelens bij haar los hadden gemaakt. ,,Maar dat veranderde toen ik in Sydney mijn eerste partijen speelde. Nu besef ik hoe uniek deze titel is.''

Dementieva kon in de eenzijdige finale niet de indruk wegnemen dat ze al gelukkig was met de zilveren medaille, nadat Monica Seles zich al had verzekerd van het brons door Jelena Dokic te verslaan. In ijltempo rukt de 19-jarige Russin op naar de top van de wereldranglijst, waarop ze nu 16de staat.

Hoewel Williams zwak serveerde, vond Dementieva geen antwoord op de brute kracht in de slagen van de aanstaande nummer 1 van de wereld. Morgen kan Venus Williams aan de zijde van zus Serena ook de gouden medaille winnen in de dubbelspelfinale. Ze spelen tegen het Nederlandse koppel Miriam Oremans/Kristie Boogert.

Aan de hegemonie van Venus valt niet langer te twijfelen. Alleen volgens de onnavolgbare puntentelling van de Women's Tennis Association mag de in Sydney afwezige Martina Hingis zich nog de beste speelster van het circuit noemen. Maar die eretitel behoort Venus Williams toe na haar grandslamtitels in Londen en New York en de gouden medaille in Sydney. Toch dacht Dementieva daar anders over. ,,De ranglijst liegt niet'', zei de speelster uit Moskou koeltjes. ,,Venus Williams heeft veel meer power dan Hingis, maar Martina kan veel beter tennissen.''