Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. 2 Vandaag reisde met een groep demonstranten vanuit Nederland naar de jaarlijkse vergadering van het Internationaal Monetair Fonds in Praag. En een reportage over het grootste internetbedrijf ter wereld, Cisco. Met ook een interview met topman John Chambers. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. De Nederlander Reeuwert Tromp reisde vaak naar de DDR. Bij het archief van de geheime dienst Stasi ziet hij nu voor het eerst zijn eigen dossier in. Sinds de Duitse eenwording wilden al miljoenen mensen hun dossier bekijken. Tromp moest vijf jaar wachten voordat hij aan de beurt was. Ned.1, 20.29-21.00u.

Nova. Aandacht voor het Deense referendum over de euro en de uitslag van een eigen enquête met o.m. de vraag of ook Nederland had moeten stemmen over de invoering. Verder blijkt het Haagse Kinderontvoeringsverdrag uit 1980 onbedoeld tot onrechtvaarige situaties te leiden. En de ontwikkelingen in Joegoslavië. Ned.3, 22.30-22.57u.

INFORMATIEF

Je werk of je leven. Vierde van reeks documentaires in het kader van RVU Themamaand. Deze keer over ouderen en werk: oudere werknemers die door willen werken maar plaats moeten maken voor jongeren. Van de ouderen werkt nog maar een op de drie en dat cijfer moet omhoog, want Nederland vergrijst en de kosten van de AOW en gezondheidszorg zullen flink stijgen. Ned.3, 20.25-21.15u.

Suicidal. In Engeland plegen per dag twee jonge mannen zelfmoord. Op internet zijn zo'n 100.000 websites die over zelfmoord gaan, en die worden veel bezocht door depressieve jonge mannen om gevoelens en zelfmoordmethodes te bespreken. In deze documentaire gesprekken met deze jongeren en ouders die hun zoon kwijtraakten en steun vonden bij een praatgroep op internet. BBC 2, 22.00-22.50u.

Meneer vs. Mevrouw. Franse documentaire over scheidende ouders en de gevolgen voor de kinderen. Ook in Frankrijk is na de scheiding de uitspraak van de rechter over de omgangsregeling vaak niet het einde van het verhaal. Zie ook TV-vooraf. Ned.1, 22.52-23.56u.

AMUSEMENT

Reisleiders. Nederlandse docusoap over reisleiders in vakantieoorden als Lloret de Mar, Blanes Calella, Rimini, Siofok en de Griekse eilanden. Net 5, 21.20-21.55u.

Het casino. Serie reportages waarin de gokwereld door camera's wordt gevolgd: winst en verlies, de chique roulettetafels en de eenarmige bandiet, vaste gasten en nieuwkomers, niets blijft verborgen. Veronica, 23.15-23.50u.

TALKSHOW

Eer & geweten. Journalist Arjan Visser praat met gasten over de Tien Geboden, vandaag advocaat Mr. Oscar Hammerstein. Hammerstein heeft met zijn collega G. Spong een rechtszaak aangespannen tegen World Online namens gedupeerde beleggers. Ned.3 21.15-21.45u.

De leugen regeert. Mediaprogramma van Felix Meurders, met aandacht voor de gijzeling van Sp!ts-verslaggever Koen Voskuil, die weigert de identiteit van een anonieme bron prijs te geven. Verder over mogelijke belangenverstrengeling bij de Raad van Cultuur. Ned.3 23.10-23.45u.

SPORT

Champions League. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Olympiakos Piraeus-Heerenveen. Daarna van 22.40 tot 23.17 uur een nabeschouwing en samenvatting. Ned.2, 20.40-22.40u.

Olympische Zomerspelen. Paardensport (springen teams), atletiek (finales en 20 km snelwandelen vrouwen), tennis (finales mannen enkelspel en vrouwen dubbel). Ned.2 23.35-7.00u.

FILMS

Back To School (Alan Metter, 1986, VS). Uiterst Amerikaanse komedie met flauwe aforismen debiterende komiek Rodney Dangerfield als kledingmagnaat die naar school terugkeert om zijn zoon als medeleerling terzijde te staan. Hij leert er gevoel voor eigenwaarde kennen. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Rhinestone (Bob Clark, 1984, VS). Geflopte semi-musical, geïnspireerd door hitsong Rhinestone Cowboy van Glen Campbell, met de megasterren Sylvester Stallone en Dolly Parton, ook in de film afkomstig uit onverenigbare Amerikaanse subculturen. New-Yorkse taxichauffeur laat zich omwille van weddenschap door country-zangeres omtoveren tot dito artiest in glitterpak. Zie ook Film-Vooraf. Veronica, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Defenseless (Martin Campbell, 1991, VS). Aantrekkelijke cast siert niet bijster geloofwaardige maar effectieve thriller vol leugens en bedrog. De minnaar van advocate Barbara Hershey wordt vermoord. Desondanks neemt zij de verdediging op zich van diens verdachte echtgenote Mary Beth Hurt. Met Sam Shepard als rechercheur. Net5, 21.55-23.45u., onderbroken door reclame.

Angélique et le sultan (Bernard Borderie, 1968, Frankrijk/Italië). In vijfde en laatste deel van de damesbladavonturen van Angélique wordt 17de-eeuwse markiezin eindelijk, via de slavenmarkt van Algiers en een harem, herenigd met echtgenoot. Net5, 23.45-1.20u., onderbroken door reclame.

.A King in New York (Charles Chaplin, 1957, Engeland). Chaplins voorlaatste, autobiografisch gekleurde film: een weinig scherpzinnige satire op de `American Way of Life', aan de hand van de wederwaardigheden van een verbannen koning (Chaplin) die in New York misbruikt wordt voor commercials, in botsing komt met de commissie voor `on-Amerikaanse activiteiten' en terugkeert naar Europa. Ook met zoon Michael Chaplin en Oliver Johnson. Morgen, BBC2, 11.50-13.35u.

Let's Dance (Norman Z. McLeod, 1950, VS). Dansnummers van Fred Astaire vormen voornaamste troef in onnozele musical waarin Betty Hutton haar zoon dreigt te verliezen aan haar schoonmoeder. Morgen, SBS6, 14.55-16.55u., onderbroken door reclame.