Schumann is Kipketer te snel af

De grote favoriet op 800 meter, Wilson Kipketer, greep vanmiddag op de atletiekbaan naast de gouden medaille. De Keniaan, die voor Denemarken uitkomt, moest in de eindsprint zijn meerdere erkennen in de Duitser Nils Schumann. Het verschil tussen de twee was miniem: 1.45,08 om 1.45,14. De Algerijn Aissa Djabir Said-Guerni werd verrassend derde.

De Russin Irina Privalova zorgde voor een uitzonderlijke prestatie. Ze werd olympisch kampioene op de 400 meter horden. Privalova is van oorsprong sprintster, maar ging zich dit jaar na een lange periode van blessureleed specialiseren in een nieuw onderdeel. Ze had op de 400 meter horden minder dan tien wedstrijden gelopen voordat ze naar de Olympische Spelen ging. Haar overmacht in de finale was enorm. Ze liep 0,53 seconden sneller dan nummer twee Deon Hemmings. De 31-jarige Privalova had als sprintster al twee olympische medailles gewonnen: in 1992 brons op de 100 meter en zilver op de 4x100 meter.

Marion Jones kwam deze dag zonder kleerscheuren door. Ze ondervond ogenschijnlijk geen nadelen van het rumoer rondom de dopingaffaire van haar man en kogelstoter C.J. Hunter. Jones zei gisteren tijdens een persconferentie, naast hem zittend, voor de volle honderd procent achter Hunter te staan. De Amerikaanse plaatste zich vandaag in twee series op de 200 meter steeds makkelijk voor de volgende ronde. Minder dan uur na haar tweede serie moest ze alweer verspringen. Dat is het onderdeel, waar ze de meeste problemen mee heeft. Haar eerste en enige sprong van 6,78 was al genoeg voor een plaats in de finale.

Gail Devers, de grote favoriete voor goud op de 110 meter horden, stopte halverwege haar halve finale en kwam niet over de finish. Het bleek niet om een blessure te gaan. De Amerikaanse kon, zo legde ze later uit, haar ritme niet vinden. Devers heeft al drie gouden medailles van voorgaande Spelen.

Marko Koers wist zich op de 1.500 meter niet voor de eindstrijd te kwalificeren. Hij eindigde in zijn serie in de halve finale als achtste. Zijn tijd (3.39,42) was niet snel genoeg om alsnog de finale te bereiken. Koers was vier jaar geleden in Atlanta nog de beste Nederlandse atleet met een zevende plaats.