Roda uit UEFA-Cuptoernooi

Het Europese avontuur voor Roda JC heeft zich beperkt tot een retourtje Slowakije. De Limburgse club trad gisteren plichtmatig aan in Bratislava, incasseerde gelaten de tweede nederlaag tegen het plaatselijke Inter (2-1) en haastte zich onmiddellijk na de zielloze vertoning in de eerste ronde van de UEFA-beker per Cityhopper richting Nederland.

Er was volgens aanvoerder Eric van der Luer na de afgang maar één conclusie mogelijk. ,,Dat is dat het echte Roda zich niet heeft laten zien. Ik heb geen moment het gevoel gehad dat we Europees voetbal speelden. We moeten deze uitschakeling maar niet dramatiseren. Europacup is voor Roda nog altijd een toetje, een middel om sterker te worden voor de competitie. Dat middel is nu komen te vervallen.''

Roda zocht het gisteren in de verrassingstactiek. Fatih Sonkaya was het grootste konijn dat trainer Sef Vergoossen uit de hoed toverde. De verdediger kreeg een basisplaats als spits en beleefde daarmee een opmerkelijk debuut. Want nooit eerder kwam de geboren Turk, negentien jaar oud, in een officiële wedstrijd uit voor Roda JC.

Het concept leek mooi, de uitvoering deugde voor geen meter. Vooral het centrale verdedigingsduo Vrede en Luijpers verloor het hoofd bij de uitvallen van de thuisclub, die via Babnic in de 38ste minuut het Europese avontuur van Roda vroegtijdig afsloot, 1-0. Het noopte Roda tot de onmogelijke opdracht om tenminste drie keer te scoren in het Pasienky-stadion. Dat aantal werd nog opgeschroefd toen op slag van rust Bratislava's topschutter Nemeth de 2-0 scoorde. Het maakte de tweede helft tot een verplichting waarin Tchoutang voor Roda's enige Europese hoogtepunt zorgde, 2-1.