PSV overmeestert arrogant United

Geprikkeld door de arrogante tegenstander steeg PSV gisteravond boven zichzelf uit. Manchester United speelde met de tweede garnituur, die minder vermoeid was dan de eerste keus van trainer Ferguson. Deze arrogante houding kwam de Engelse kampioen duur te staan. PSV speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen en behaalde een verdiende 3-1 overwinning in groep G van de Champions League. Met dank aan Kezman, die met een wonderschoon doelpunt de criticasters tot zwijgen bracht.

De manier waarop Kezman de beslissende derde treffer produceerde, bracht ook de neutrale toeschouwers in vervoering. Na een knappe passeerbeweging schoot hij de bal vanuit een moeilijke hoek hard en hoog in de touwen. Het was een doelpunt waarop zijn voorganger Van Nistelrooij het patent had. De geblesseerde aanvaller kon op de eretribune meegenieten. Verder zal hij met gemengde gevoelens hebben gekeken naar de verrichtingen van zijn toekomstige werkgever. Alsof United het transferbedrag alvast in natura wilde uitbetalen, zo eenvoudig kreeg PSV de overwinning cadeau.

Kezman vierde het derde doelpunt met een explosie van juichkreten. De man van 25 miljoen had de hoge transfersom eindelijk waargemaakt. Hij stond ook aan de basis van de tweede treffer van PSV, toen hij Van Bommel op maat bediende met een steekpass. Daarna verprutste de kleine Joegoslaaf nog een riante kans. Kezman wilde na afloop geen commentaar geven en beende woedend naar de uitgang. Hoewel hij de Nederlandse taal niet machtig is, had hij de negatieve verhalen in de (regionale) pers in zijn oren geknoopt.

De neutrale toeschouwers hadden zich vooral verheugd op de voorzetten van Beckham en de dribbels van Giggs. De sterspelers van United maakten pas in de slotfase hun opwachting. Bij een kansloze achterstand mochten ze hun kunsten vertonen. Gezien hun gefrustreerde houding waren ze het niet eens met de beslissing van Ferguson. Giggs wenste zijn witte broekje niet vuil te maken. Beckham schold zijn medespelers de huid vol. Hij spuugde naar tegenstanders. Hij kreeg ook nog een gele kaart wegens belediging van de scheidsrechter.

Ferguson verklaarde na afloop dat Giggs en Beckham licht geblesseerd waren. Geen verslaggever die hem wilde geloven. De vedetten moesten zich sparen voor de komende competitiewedstrijd tegen Arsenal. Ter vergelijking: PSV speelt zondag tegen FC Groningen. Het niveauverschil tussen de eredivisie en de Premier League is enorm. Mede daarom pleit PSV voor een Euro League waarin de topclubs uit de middelgrote voetballanden uitkomen.

De verstrengelde belangen kwamen tot uiting in de opstelling van beide ploegen. Voor PSV is de eerste ronde in de Champions League een kwestie van overleven. Voor United is het een verplicht nummer. ,,Als we thuis twee keer winnen, plaatsen we ons voor de tweede ronde'', luidde het veelzeggende commentaar van Ferguson. Hij had stiekem op een gelijkspel gehoopt in Eindhoven. Hij onderschatte de revanchegevoelens van PSV, dat vorige week schlemielig ten onder ging bij Anderlecht.

Zijn collega Gerets is nog lang niet gerust op de goede afloop, met de uitwedstrijden in Manchester en Kiev voor de boeg. Koploper PSV heeft twee punten voorsprong op de twee concurrenten. ,,Normaal gesproken gaat United door. Al zijn ze na vanavond misschien gaan twijfelen'', spotte Gerets met de voetbalwetten.

De Belgische trainer had gekozen voor een versterkt middenveld en kreeg het gelijk aan zijn zijde. Van der Doelen bleek de gewenste gatenvuller. De publiekslieveling kreeg in de slotfase een applauswissel. Met alle geoorloofde middelen had hij het tandem Keane-Scholes uit balans gebracht. United kon het korte combinatievoetbal niet uitvoeren. Met dank ook aan Vogel en Van Bommel. Zij gaven kleur aan het verfijnde positiespel van PSV.

Aanvoerder Van Bommel erkende dat de opstelling van United ,,als een rode lap'' in de kleedkamer van PSV werd opgehangen. Het ontbreken van doelman Barthez, de verdedigers Stam en Johnsen en de spitsen Cole en Sheringham was in Brabantse kringen ingecalculeerd. Dat Giggs en Beckham niet speelden, was voor iedereen een verrassing. ,,We hebben er even om moeten lachen'', zei Van Bommel. ,,We mochten nu helemaal niet verliezen. We hebben van de situatie gebruik gemaakt.''

Bruggink was dezelfde mening toegedaan. Hij noemde de opstelling van Manchester United ,,nog net geen vernedering voor ons''. Er was wel sprake van minachting. ,,We waren extra gemotiveerd. We wilden ze een poepie laten ruiken. We wilden laten zien dat we meer in huis hebben.''

Met een Engelse strijdwijze trad PSV zijn opponent tegemoet. Na de vroege tegentreffer van Scholes, die in de tweede minuut een strafschop benutte, waande United zich zeker van zijn zaak. Na de gemiste kans van Yorke, die in de zevende minuut voorlangs schoot, kreeg PSV greep op de wedstrijd. De verzwakte achterhoede van United werd steeds vaker op de proef gesteld. De Franse linksback Silvestre werd aan alle kanten voorbijgelopen. De nobody's Brown en Greening maakten duidelijk dat United in kwalitatief opzicht over een krappe selectie beschikt.

Na ruim een kwartier profiteerde Bouma van de geboden ruimte. Hij voltooide een lange ren met een subtiele schuiver die de Nederlandse doelman Van der Gouw te machtig was. Na ruim een half uur benutte Van Bommel de tweede doelkans van PSV. Het gebrek aan schotvaardigheid was gisteravond zeker niet van toepassing. In de tweede helft kreeg United geen voet aan de grond. Kezman bekroonde zijn sterke optreden met een voltreffer die het stadion bijna deed ontploffen.