Oppositie tegen tweede ronde in Joegoslavië

Oppositie-kandidaat Vojislav Koštunica accepteert geen tweede ronde in de Joegoslavische presidentsverkiezingen. De federale kiescommissie maakte gisteravond bekend dat Koštunica 48 procent van de stemmen heeft gekregen. De huidige president, Slobodan Miloševic, bleef steken op 40 procent.

,,Dit is politieke fraude en een overduidelijke poging om stemmen te stelen'', zei Koštunica gisteravond. Haalt geen van beide kandidaten een absolute meerderheid, dan schrijft de wet een tweede ronde voor. Maar de oppositie is ervan overtuigd dat hun kandidaat 55 procent van de stemmen heeft behaald en heeft de regering-Miloševic opgeroepen het tegendeel te bewijzen.

,,De socialisten proberen een tweede ronde voor Miloševic te kopen. Dit is een belediging van de mensen die hebben gestemd'', aldus Koštunica. Volgens hem probeert Miloševic ,,tijd te kopen''. De Democratische oppositie in Servië, die achttien partijen omvat, wil vanavond eenzijdig Koštunica uitroepen tot de nieuwe president van Joegoslavië. Ze heeft haar aanhangers opgeroepen te demonstreren.

Ook de internationale gemeenschap benadrukt steeds vaker dat Miloševic de macht moet opgeven. De Amerikaanse president Bill Clinton zei gisteren dat ,,Miloševic het laatst beetje legitimiteit heeft verloren''. Clinton beloofde de sancties tegen Servie op te heffen ,,als duidelijk wordt dat de wil van het volk wordt gerespecteerd''.

Voor de derde achtereenvolgende nacht verzamelden tienduizenden supporters zich afgelopen nacht in de straten van diverse steden in Servië. Intussen nemen de speculaties over een militair ingrijpen toe. In de zuid-Servische stad Leskovac heeft het leger zijn reservisten opgeroepen.

In de Joegoslavische zusterrepubliek Montenegro heeft een deel van het leger zijn bases verlaten een aantal strategische punten ingenomen. Daarop is de Montenegrijnse politie, die loyaal is aan de pro-Westerse regering van president Milo Djukanovic, in volle gevechtsuitrusting en met anti-tankgeschut in de straten van de hoofdstad Podgorica verschenen.

REACTIES EN ANALYSE

pagina 5