`Loopbaan van basketballer Smits ten einde'

Rik Smits maakt volgens Amerikaans media vandaag bekend dat hij zijn carrière als profbasketballer beëindigt, ondanks pogingen van collega's en teamleiding om nog een jaar voor de Indiana Pacers te blijven spelen. De uit Eindhoven afkomstige 2.24 meter lange center maakte twaalf jaar deel uit van de Pacers en overwoog de afgelopen twee seizoenen om te stoppen met basketbal.

Vooral vorig jaar werd Smits (schoenmaat 53) geplaagd door voetblessures. Dit jaar deed hij met zijn ploeg, geleid door de basketballegende Larry Bird, nog een ultieme poging om de Pacers voor het eerst in de geschiedenis de NBA-titel te bezorgen, maar de Los Angeles Lakers voorkwamen dat Smits zijn loopbaan in het Amerikaanse profbasketbal in stijl kon afsluiten. Volgens The Indianapolis Star, de grootste krant in Indianapolis, en de tv-zender FoxSports zou de 34-Nederlander vandaag bekendmaken dat hij stopt. Smits is na Mark Jackson, Dale Davis en Chris Mullin de vierde speler die de ploeg verlaat.

Smits heeft Pacers-voorzitter Donnie Walsh onlangs al op de hoogte gesteld van zijn besluit. De bekendmaking daarvan komt een week voordat de ploeg zich op een trainingskamp in Orlando (Florida) gaat voorbereiden op het nieuwe seizoen.