L&H verder in problemen

De Belgische softwareproducent Lernout & Hauspie is na een winstwaarschuwing verder op de beurs weggezakt. Nadat het bedrijf eerder was beschuldigd van administratieve malversaties maakte Lernout & Hauspie (L&H) vanochtend tegenvallende omzetcijfers en een operationeel verlies in het derde kwartaal bekend.

,,Deze situatie is het gevolg van de meest recente verwarde situatie, als gevolg van de managementwisselingen en de integratie van enkele grote ondernemingen'', aldus de pas benoemde directievoorzitter John Duerden. ,,We gaan nu direct evalueren om onze kostenbasis terug te brengen en we zullen plannen ontwikkelen om de winstmarges te verbeteren''.

De wereldmarktleider in spraaktechnologie ligt onder vuur nadat Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal begin augustus L&H beschuldigde van het flatteren van omzetcijfers in Zuid-Korea. Daarna kelderde de beurskoers en kondigden de Amerikaanse beursautoriteiten een onderzoek aan. L&H heeft inmiddels het accountantsbureau KPMG opdracht gegeven om een tegenonderzoek naar de Zuid-Koreaanse omzetcijfers te doen, maar dit is nog niet afgerond.

Verder worden de oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie achtervolgd door schadeclaims van Amerikaanse beleggers in verband met een val van de beurskoers in het verleden. Inmiddels hebben ook de Belgische beursautoriteiten een onderzoek ingesteld. De koers daalde vanochtend op de Brusselse technologiebeurs van 14,10 naar 13,25 dollar. Eerder dit jaar bedroeg de koers nog 60 dollar. Oprichter J. Lernout verklaarde eerder week vanwege de lage koers te vrezen voor een vijandige overname. Grote concurrenten op het gebied van spraaktechnologie zijn onder meer Philips en IBM.

Volgens L&H bedraagt de omzet in het derde kwartaal tussen de 165 en 185 miljoen dollar, lager dan analisten verwachtten, maar hoger dan in het tweede kwartaal. Over de verwachte hoogte van het verlies zijn vanochtend geen mededelingen gedaan.