Jorritsma wil atleten in handelsmissies

Minister Jorritsma van Economische Zaken zou voorzitter van het organisatiecomité willen zijn als de Olympische Spelen in Nederland worden gehouden. ,,Ik wil die kar wel trekken'', zei de minister in Sydney. ,,Alleen ben ik tegen de tijd dat we een kans maken om de Spelen te krijgen, zeg maar in 2016, 78 jaar.'' Jorritsma zei verder dat het terecht zou zijn als het sportbudget met twintig miljoen gulden wordt verhoogd.

De minister was gisteravond gastvrouw bij een handelsdiner aan boord van het schip The Incat. Aan de mede door Shell georganiseerde bijeenkomst namen vertegenwoordigers van Australische en Nederlandse bedrijven, de Australisch Nederlandse Kamer van Koophandel en NOC*NSF deel. Ook kroonprins Willem-Alexander was aanwezig. ,,Als Australië en Nederland de handen ineen zouden slaan, kunnen we de Verenigde Staten op de Spelen verslaan'', zei Jorritsma tijdens haar speech.

De vice-premier was onder de indruk van ,,de perfect georganiseerde Olympische Spelen''. ,,Maar het zou idioot zijn als dat hier wel kan en in Nederland niet'', zei Jorritsma later. Ze acht het ook niet onmogelijk om Olympische Spelen in Nederland te organiseren. ,,Het vraagt wel een investering van iedereen. Het hele land moet in de sfeer komen. Dat zoiets kan, heeft het EK voetbal bewezen. Ik denk dat het goed voor een land is om een evenement als de Olympische Spelen te mogen organiseren. Het zal veel mensen een doel in het leven kunnen bieden. Over de vraag of we genoeg vrijwilligers kunnen vinden, maak ik me ook geen zorgen. De helft van Nederland zit in de vut.''

Jorritsma verwacht op economisch gebied profijt van de olympische successen van de Nederlanders te kunnen hebben. Zo wil ze vaker sportmensen deel laten uitmaken van handelsdelegaties. ,,We zijn toch gek als we geen judoka's mee naar Japan nemen'', stelt de minister. Ze adviseert Nederlandse bedrijven na de Spelen naar Australië te gaan om zaken te doen. De verwachting is dat de Australische economie na het succesvolle evenement zal opbloeien. ,,En ik kan me niet voorstellen dat het dan geen goodwill oplevert als je tijdens het onderhandelen iets leuks vertelt over Inge de Bruijn of Pieter van den Hoogenband. Hun prestaties hebben hier veel indruk gemaakt.''