JEUGDTV: FOTOMODELLEN EN BANKETBAKKERS

Voor je tiende kan het verkeren. Zo wilde ik eerst zo iemand worden die in de trein een wagentje met etenswaar en dranken door het gangpad rolt. Toen wilde ik een eigen manege. En tenslotte droomde ik van het schrijversschap. ,,Wat wil je later worden?''; het is een standaardvraag aan kinderen. Na hun tiende beginnen de meesten iets meer benul van het antwoord te krijgen.

In Fotomodellen en Banketbakkers worden kinderen tussen de tien en dertien jaar getest voor hun droombaan. Het programma doet denken aan kinderwens-vervullende shows zoals Peter Jan Rens' Geef nooit op, en de `oermoeder' van dit soort programma's, Jim'll fix it van de BBC, dat ruim tien jaar heeft bestaan. Maar Fotomodellen en Banketbakkers is een stuk minder tof en `showy', en dat is precies ook het aardige van het programma.

De kinderen, die uiteenlopende banen begeren als patholoog-anatoom, bodyguard en kunstenaar, ondergaan drie tests. Juliette de Wijn (Cora van Mora) speelt de onderkoelde intercedente Joke Wijngaard, die het bestand van haar uitzendbureau wenst uit te breiden. In mantelpak beent ze naast haar sollicitant door ziekenhuisgang of voetbalkantine. De kinderen nemen het bloedserieus, de spanning is van hun gezicht af te lezen. Alleen als ze echt staan te trillen van de zenuwen, zegt De Wijn iets oppeppends.

Fotomodellen en Banketbakkers is nooit voorspelbaar, omdat de beroepen zo afwisselend zijn. Een meisje dat chirurg wil worden, moet het woord voeren tegen de patiënten als ze met echte dokters mee visite loopt. Een jongen die fotograaf wil worden moet met een blinddoek voor een boterham smeren met pindakaas en hagelslag. Fotografen moeten immers feilloos de weg weten in een donkere kamer.

Aan het slot van iedere aflevering krijgt de deelnemer serieus advies van een expert over de geschiktheid voor zijn droombaan. Keihard wordt het nooit, eerlijk is het wel. Fotomodellen en Banketbakkers neemt kinderen verfrissend serieus.

(Fotomodellen en Banketbakkers, AVRO, donderdag in `Alles kits', Z@ppelin, Ned.3. 17.35 u. Op 12 oktober begint de nieuwe serie, tot dan herhalingen. Tekst Judith Eiselin, foto AVRO, uit de aflevering `Veearts', met rechts Juliette de Wijn)