Japanse consumenten besteden minder

De detailhandelsverkopen in Japan zijn in augustus voor de eenenveertigste achtereenvolgende maand gedaald. In vergelijking met dezelfde maand in 1999 namen de verkopen af met 1,3 procent. Dit heeft het Japanse Ministerie van Internationale Handel en Industrie (MITI) vandaag bekendgemaakt. De daling van de verkopen is een tegenvaller voor de Japanse regering, die hoopt dat dat het aarzelende economische herstel krachtig zal worden aangewakkerd door de consumentenbestedingen. De verkoop van goederen via de detailhandel is de belangrijkste graadmeter voor de bestedingen door consumenten. De haperende consumentenbestedingen zijn ee belangrijke oorzaak voor de al meer dan tien jaar durende stagnatie van de Japanse economie. MITI liet niettemin weten tevreden te zijn met de jongste cijfers, omdat de daling van de verkopen steeds geringer wordt.