Internationaal

LONDEN

De belangrijke Europese beurzen zaten vanochtend zonder uitzondering in de plus. Na de daling van de Dow Jonesindex en de schermenbeurs Nasdaq gisteravond was de algemene verwachting dat ook de Europese aandelen in zouden moeten leveren. Het tegendeel bleek waar.

In Londen waren met name de telecomaandelen vanochtend in trek. Vodafone steeg bijvoorbeeld met 3 procent in waarde. Na een aanvankelijke daling trok de graadmeter in Londen later op de ochtend flink aan: de FTSE-index noteerde rond het middaguur 6.290 punten, een stijging van 1,2 procent ten opzichte van het slot van gisteravond.

FRANKFURT

Ook de beurs van Frankfurt begon vanochtend in navolging van de Amerikaanse beurzen in de min. Al snel werd het aanvankelijke verlies echter goedgemaakt, voornamelijk door goede prestaties van de technologie- en telecomfondsen.

Tegen het middaguur noteerde de toonaangevende DAX-index bijna anderhalf procent hoger op 6.834 punten.Verzekeraar Allianz profiteerde van de nieuwe Duitse pensioenplannen: het aandeel won 2 procent op 372 euro.

PARIJS

Op de Franse effectenbeurs, een van de partners van de fusiebeurs Euronext werd het nieuws in eerste instantie gedomineerd door scheerapparatenfabrikant Bic, die teleurstellende resultaten bekend moest maken. Dat kostte Bic 14 procent van zijn beurswaarde. De opleving van de CAC-40 vanochtend kwam op het conto van de technologie- en de telecomaandelen. De index stond op 6.354 punten, een stijging van bijna 1 procent.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vandaag over het algemeen fors gedaald. De belangrijkste graadmeter op de beurs, de Nikkei-index van 225 aandelen, verloor 1,8 procent en eindigde op 15.640. De forse daling is vooral veroorzaakt door technologiefondsen. Tot de grootste verliezers behoorden Fujitsu, NTT en Canon. Ook autoconcerns deden het slecht. Fotografieconcern Fuji Photo zakte 7,7 procent na een winstwaarschuwing van de Amerikaanse concurrent Eastman Kodak de voorgaande dag.

NEW YORK

Een winstwaarschuwing van Eastman Kodak heeft de beleggers op de New Yorkse effectenbeurs danig opgeschrikt. Het Dow-fonds verloor in een dag bijna een kwart van zijn beurswaarde. De Dow-Jonesindex verloor 1,6 procent op 10.632 punten. Ook technologiebeurs Nasdaq moest inleveren: de index zakte 1,38 procent naar 3.690 punten.