Hockeysters strijden om derde plaats

Australië en Argentinië staan vrijdag tegenover elkaar in de finale van het olympisch hockeytoernooi voor vrouwen. In de laatste speelronde in de zogeheten `medaillepoule' won Argentinië vandaag met maar liefst 7-1 van Nieuw Zeeland. Nederland mag zich, ondanks de vele teleurstellende optredens in de afgelopen dagen, na de 2-1 overwinning op Spanje opmaken voor de strijd om het brons. Datzelfde Spanje is daarin de tegenstander.

In een laatste verwoede poging om een totale afgang te voorkomen, verhieven de hockeysters zichzelf vandaag nog een keer. Het modale Spanje, één van de vele verrassingen van het olympisch toernooi, was de ideale tegenstander om het zelfvertrouwen op te vijzelen. De 2-1 overwinning betekende de eerste zege voor Nederland in de medaillepoule, na nederlagen tegen achtereenvolgens Argentinië (3-1) en Australië (5-0).

Tegen Spanje benutte Nederland de tweede strafcorner. Suzan van der Wielen passeerde keepster Elena Carrion in de 28ste minuut, na een pass van de teruggekeerde Dillianne van den Boogaard. Het was pas de eerste treffer in het toernooi die via een strafcorner tot stand kwam. Nederland liet 34 strafcorners onbenut.

Zeven minuten voor het einde stelde Van der Wielen de overwinning veilig. Na een scrimmage voor het doel verdubbelde de 28-jarige recordinternational, bezig aan haar laatste toernooi, de score. Anderhalve minuut voor tijd bepaalde Spanje de eindstand via een rake korte hoekslag op 2-1.

Bondscoach Tom van 't Hek was tevreden over het resultaat, niet over het spel. ,,We konden niet verwachten dat er een enorme gloed over het elftal zou komen. De speelsters hebben er vandaag veel energie ingestoken. Daarvoor heb ik ze gecomplimenteerd.''

Zijn opvolger, de bondscoach van Spanje Marc Lammers, had op meer gerekend. ,,Dit Nederlands team was breekbaar'', vertelde de oud-speler van onder meer Den Bosch. ,,Wij hadden in de eerste tien minuten het laatste duwtje willen geven. Toen dat niet lukte, werden we helaas teruggedrongen.''

Suzanne van der Wielen keek terug op een bevredigende wedstrijd. ,,In de voorbereiding wonnen we met 6-0, 5-2 en 6-1 van Spanje, maar dat was geen garantie voor de zege. Wij wilden winnen, wij moesten winnen en wij hebben gewonnen. Meer konden we niet doen.''