`Het kapitalisme maakt ons kapot'

De demonstratie in Praag tegen het beleid van het IMF en de Wereldbank mondde gisteren uit in een veldslag met de politie.

De Tsjechische politie staat roerloos in de stenenregen. De kleine, handgehakte Praagse keitjes met hun scherpe randen, ketsen onophoudelijk op de plastic schilden. Soms gaat een agent neer. Hij wordt onmiddellijk vervangen. De ziekenauto die gewonden afvoert wordt ook bekogeld. Stenen vliegen door de ruiten terwijl de ziekenbroeders hun vracht door de menigte proberen te loodsen. Er hangt een dikke wolk traangas in de straat.

Oproerpolitie voert in de vallei onder het congrescentrum al uren strijd met een paar honderd demonstranten. Het politieoptreden is terughoudend. Charges worden er nauwelijks uitgevoerd. Met behulp van een waterkanon en traangas probeert de politie terreinwinst te boeken.

De directrice van het ziekenhuis in de straat Na Slupi, waar één van de veldslagen zich afspeelt, heeft de buitendeur op slot gedraaid. Patiënten op krukken kijken vanachter glas verbijsterd toe hoe het geweld door hun buurt raast. De conciërge van een drukkerij staat stil te vloeken. ,,Hier heb ik geen fatsoenlijk woord voor. Ze hadden die mensen nooit binnen moeten laten. Het zijn allemaal buitenlanders.''

De grote demonstratie tegen het beleid van het IMF en de Wereldbank begint 's ochtends vreedzaam op het Namestí Mirum, het plein van de vrede. INPEG, het overkoepelende organisatiecomité van de anti-globalisten, wil het congrescentrum waar de twee financiële organisaties hun jaarvergadering houden blokkeren. Er zijn twaalfduizend demonstranten. De meesten komen uit het buitenland, maar er zijn ook Tsjechen. Onder hen een gepensioneerde militair die zich wel kan vinden in de zee van rode vlaggen op het plein. ,,Wij zijn namelijk ook tegen wat er in ons land gebeurt. Het kapitalisme maakt ons kapot.'' Wel vindt hij dat er iets ontbreekt: ,,Ik mis hier een duidelijke organisatie, vastgestelde leuzen en een toespraak.''

Halverwege de ochtend zet de menigte zich in beweging in de richting van het congrescentrum. `Stop the debt, stop the debt now', en `Smash the IMF' roepen de demonstranten, die zich in drie groepen opsplitsen. De grootste groep loopt rechtstreeks naar het congrescentrum maar stuit bij de Nuselskybrug tussen het congrescentrum en de stad op een zwaarbewapende politiemacht. Er staan tanks en hekken. Aanplakbiljetten in vier talen wijzen de activisten op de risico's die ze lopen.

Italianen in witte pakken met stootkussens gaan op kop. Ruim drie uur staan demonstranten en politie tegenover elkaar bij de brug. Er wordt over en weer wat geduwd, maar het blijft vreedzaam. De stemming is goed. Remi Poppe van de Socialistische Partij staat vooraan. Hij is tevreden: de demonstranten zijn uit de hele wereld gekomen.

Als de actie bij de brug kort na drieën opbreekt zijn in de vallei onder het congrescentrum al rookwolken te zien. Er worden speciale traangasgranaten afgeschoten. Een deel van de demonstranten vertrekt. Een groter deel knoopt doeken voor en voegt zich bij de twee groepen die omtrekkende bewegingen hebben gemaakt en in de vallei in een veldslag met de politiek gewikkeld.