Dolly en Sylvester

Dolly Parton en Sylvester Stallone samen in één film. Je vraagt je af hoe dat zo kwam, in 1984.

Had Stallone een weddenschapje verloren? Herkende Dolly in Sly de ideale, want ook opgepompte, levensgezel? Was Stallone al jaren fan van de countryzangeres met het kwikzilveren stemgeluid en wilde hij nu eindelijk wel eens kijken wat er waar was, van die boezem? Had Dolly in 1982 Rambo zonder verdoving zijn eigen vleeswond zien hechten en misschien gedacht: nog iemand die vrijwillig in zijn lichaam snijdt voor extra aandacht?

Het blijft speculeren.

Feit is dat Sylvester Stallone er in 1984 voor koos zingend te gaan acteren in de film Rhinestone. Countryliedjes. Met een glitterpak aan. Samen met Dolly Parton. Als liefdespaar.

Het klinkt als je reinste horror en dat is het ook. Sly is een New-Yorkse taxichauffeur die zich omwille van een weddenschap door Dolly laat omtoveren tot countryzanger. Maar hoe de `rhinestones' op zijn kostuum ook hun best doen, de film wil maar niet gaan schitteren. Welgeteld één leuke grap zit er in; als Stallone zijn mening geeft over de danspasjes van een countryzanger: ,,That's not country, that's rigor mortis.'' Maar de rest is allerberoerdst.

De gemeenplaatsen over Italianen, cowboys en New Yorkers, het bierdrinkende publiek, Dolly's jurken en de dubbelzinnige dialogen (,,I would like to see your organ and there'd better be music coming out of it'') – het is echt vreselijk.

En nee, waar Stallone misschien stiekem op gehoopt had door deze liaison met de countrydiva, een platencontract zit er voor hem niet in. Sylvester kan niet zingen, hoe enthousiast hij het ook probeert. En de zinnen die hij tegen Dolly Parton moet zeggen zijn abominabel. Hij moet zelfs met Dolly zoenen en je vraagt je elk moment af wanneer haar pruik afvalt.

De film is gebaseerd, zo staat op de titelrol, op de countryklassieker van Glen Campbell, Like a Rhinestone Cowboy. Maar het lijkt wel of de makers van deze film uit dat hele nummer maar een zinnetje écht gehoord hebben: ,,There has been a load of compromising on the road to my horizon''.

Een jaar later ging Rambo met een mes het oerwoud weer in.

Rhinestone (Clark, 1984, VS), Veronica, 20.30-22.40u.