Dichter Ronald Thomas overleden

De Britse dichter Ronald Stuart Thomas is op 87-jarige leeftijd overleden. Thomas heeft meer dan 1500 gedichten op zijn naam staan en wordt beschouwd als de beste moderne religieuze dichter van Groot-Brittannië. Thomas groeide op in Wales en was een hartstochtelijk verdediger van het Welsh, al leerde hij deze taal pas toen hij dertig was. Ook op politiek gebied kwam hij voor de belangen van Wales op. Zo prees hij inwoners van Wales die eigendommen van Britten in brand staken. Thomas werd in 1936 tot priester in de Anglicaanse Kerk gewijd. Zijn eerste dichtbundel kwam in 1946 uit. De eerste gedichten, vooral die welke verschenen in de bundels Stones of the Field (1946) en Song at the Year's Turning Point: Poems 1942-1954 (1955), gaven blijk van zowel harde kritiek op als mededogen met het volk van Wales en het gebied zelf. In 1964 werd Thomas door koningin Elizabeth II voor zijn poëzie onderscheiden.