Burgemeester weg bij PvdA

Voor het eerst in 25 jaar heeft Friesland een partijloze burgemeester nu die van Ooststellingwerf zijn PvdA-lidmaatschap heeft opgezegd.

De maat was vol. ,,Het lijkt wel een soap'', zucht PvdA-burgemeester Hans Lesterhuis (55) van de Friese gemeente Ooststellingwerf. Uit protest tegen het in zijn ogen onverkwikkelijke opereren van de PvdA-fractie zegde hij deze week zijn lidmaatschap van de partij op. Daarmee heeft Friesland voor het eerst in 25 jaar weer een partijloze burgemeester.

Wat is er aan de hand in de anders zo stabiele gemeente? Na een half jaar ziekteverlof kreeg PvdA-wethouder Carel Zuil van zijn partij de wacht aangezegd. Een dag nadat hij weer was begonnen zei zijn fractie het vertrouwen in hem op. De wethouder zou zijn fractie niet hebben ingelicht over problemen over de verplaatsing en uitbreiding van pretpark Duinenzathe in Appelscha.

Zuil, zes jaar wethouder, stapte op. De andere fracties vroegen opheldering, maar kregen te horen dat dit een interne aangelegenheid was. Aldus de lezing van Lesterhuis. In de raadsvergadering van vorige week dinsdag voltrok zich een curieus politiek schouwspel. Collegepartijen CDA (vijf zetels) en VVD ( vier zetels) namen een motie van vertrouwen voor Zuil aan. De PvdA-fractie weigerde daarvoor te stemmen. Van de grootste collegepartij PvdA liepen zeven van de acht raadsleden de raadszaal uit. Tot verbijstering van Lesterhuis. ,,Zo ga je politiek noch menselijk met iemand om. Dit is onbestaanbaar'', verklaart hij. ,,Op dat moment sloegen bij mij de stoppen door. De grens was bereikt. Ik werd op straat en op het voetbalveld aangesproken: wat is dat voor een zootje bij jullie.'' De burgemeester noemt ,,dit soort acties'' niet bevorderlijk voor het vertrouwen van de burger in de lokale politiek. ,,Die snapt hier geen fluit van.''

De PvdA-fractie, die gisteravond bijeenkwam om een standpunt te bepalen, is verbaasd over de stap van Lesterhuis. In een verklaring zegt de fractie dat ,,gebrek aan communicatie'' de reden is voor de breuk tussen Zuil en de fractie. Volgens de PvdA-fractie had Zuil al eerder, zonder druk van de partij, besloten zijn functie neer te leggen. Officieel vanwege gezondheidsredenen, maar de werkelijke reden was het gebrek aan vertrouwen tussen hem en de partij. Onderling werd afgesproken dit niet in de openbaarheid te brengen.