Blair start campagne voor nieuwe termijn

De Britse premier Tony Blair heeft gisteren het startsein gegeven voor de komende verkiezingen met een strijdlustige oproep hem een tweede regeringstermijn te gunnen.

In een rede voor het jaarlijkse partijcongres in Brighton gaf hij toe fouten te hebben gemaakt. Maar hij prees ook de prestaties van drie jaar Labour-regering en weigerde onder druk concessies te doen die ten koste zouden gaan van verdere verbeteringen in het onderwijs en de gezondheidszorg.

Hij zei zich te ,,verheugen op het komende gevecht'' met de Conservatieven, hoewel de peilingen Labour voor het eerst sinds 1992 op een achterstand zetten. Die slechte cijfers zijn onder meer het gevolg van de brandstofcrisis, van boze ouderen die meer pensioen eisen, van de financiële chaos rond de Millennium Dome en van een opgeflakkerd corruptieschandaal. ,,Na de gebeurtenissen van de afgelopen weken is het niet gek dat de regering een knauw heeft gekregen'', aldus Blair. ,,Maar het gebeurde terwijl ik dienst had, dus ik ben verantwoordelijk.''

Blair bekende dat de overheid achteraf gezien geen grote attracties zoals de Dome moeten willen exploiteren. Ook zei hij nadrukkelijk ,,de boodschap te hebben ontvangen'' van ouderen die meer basispensioen willen. De minister van Financiën, Gordon Brown, gaf hen gisteren al uitzicht op extra geld en vandaag komt er mogelijk alsnog de koppeling tussen pensioenen en de gestegen welvaart in het land.

Maar Blair sloot de algehele verlaging van brandstofaccijnzen die boze vrachtrijders en boeren eisen uit. ,,Ik luister'', aldus Blair, maar zulke belastingverlagingen hebben geen prioriteit boven extra investeringen in onderwijs, politie en ziekenhuizen. ,,Ik ben ook gekozen om te leiden'', aldus Blair. ,,Ik ben een compromiszoeker, maar ik heb een niet-reduceerbare kern en het is goed dat mensen dat weten.''

De stabiele economie, de investeringen in openbare voorzieningen en een actieve rol binnen Europa volgens Labour-recept staan volgens Blair in schril contrast met wat de Conservatieven de Britse kiezer hebben te bieden: terugkeer naar het grillige economische getij van boom and bust, zestien miljard pond bezuinigingen en een Europees isolement. Wie dat verkiest, ,,stemt maar op de andere man'', aldus Blair, met een verwijzing naar Tory- leider William Hague, die hij later een ,,opportunist'' noemde.

Hague verwees Blairs rede naar de vuilnisbak. ,,Hij heeft helemaal niet geluisterd'', aldus de oppositieleider. ,,Het Britse volk weet nu dat óók dat de belastingen niet reduceerbaar zijn.'' De Conservatieven houden volgende week hun jaarlijkse partijcongres in Bournemouth. Vrachtrijders reageerden woedend en dreigden met nieuwe blokkades. Jim Callaghan, de voorlaatste Labour-premier, noemde Blairs rede echter de ,,beste van de afgelopen zestig jaar''.

TOESPRAAK: www.nrc.nl/Doc