Amsterdamse dienders krijgen meer bonussen

De korpsleiding van de politie Amsterdam-Amstelland zet een deel van het salaris van vertrekkende agenten in voor de blijvers. Dit heeft de Amsterdamse politie gisteren bekendgemaakt.

Al het politiepersoneel krijgt een eindejaarsuitkering van duizend gulden. De agenten krijgen de mogelijkheid negen vrije dagen, uitgesmeerd over drie jaar, in te leveren voor 3.300 gulden bruto. Eerder kregen zij al een bonus van driehonderd gulden netto voor hun inzet tijdens Euro 2000.

Het Amsterdamse korps kampt al een paar jaar met een grote uitstroom van agenten. Vooral hooggekwalificeerd personeel vertrekt. Reiskosten, dure woningen in de hoofdstad, parkeerproblemen en de komst van rekeningrijden vormen de belangrijkste redenen voor vertrek.

In 1998 raakte het korps 325 agenten kwijt, vorig jaar 402 en tot 21 september dit jaar 284. Omdat het niet lukt voldoende nieuw personeel aan te trekken, slinkt het korps Amsterdam-Amstelland langzaam. Bovendien heeft het personeel een stuwmeer aan vrije dagen. De dagen kunnen volgens de korpsleiding onmogelijk allemaal worden opgenomen. Daarom wordt nu de mogelijkheid geboden deze om te zetten in geld.

Korpschef J. Kuiper pleit al langer bij de minister van Binnenlandse Zaken voor extra geld voor de Amsterdamse agenten. Door de hoge lasten in de hoofdstad houdt een Amsterdamse agent minder besteedbaar inkomen over. Maar de minister is vooralsnog niet van plan Amsterdam-Amstelland de helpende hand te bieden.

De maatregelen die het korps gisteren bekendmaakte zijn in overleg met de lokale vakbonden tot stand gekomen. De korpsleiding en de vakbonden praten binnenkort verder over structurele maatregelen. Zaterdag stelde de Amsterdamse Politievakorganisatie in het programma televisieprogramma 2Vandaag dat de uitstroom zal leiden tot het sluiten van politiebureaus.