AEX op winst ondanks beurzen VS

Na het verlies op de Amsterdamse beurs gisteren ging het vanochtend weer opwaarts met de AEX-index. Voedingsfabrikant Numico en Gucci, fabrikant van luxegoederen, behoorden tot de stijgers.

Net als de andere Europese beurzen trok het Damrak zich vanochtend niet veel aan van de slechte sfeer op de Amerikaanse beurzen gisteravond. De stijging van de index werd door een breed front gedragen. Alleen de uitgevers lieten het als groep afweten: VNU, Elsevier en Wolters Kluwer moesten alle inleveren. De koersen van de technologiefondsen zaten vanochtend wel in de lift. Chipmachinefabrikant ASM Lithography steeg ruim 3 procent naar 37,10 euro. Elektronicaconcern Philips stond rond het middaguur op 49,39 euro, een stijging van meer dan 1,5 procent. Ook kabelaar UPC en automatiseringsbedrijf Getronics profiteerden van de opleving. De AEX-index noteerde ronde het middaguur 0,59 procent hoger op een totaal van 657,08 punten.

Voedingsconcern Numico was met ruim 3 procent een opvallende stijger. Zonder dat er nieuws over het bedrijf naar buiten kwam ging de koers naar 57,40 euro. Het was de tweede achtereenvolgende dag dat het concern bij de stijgers zat. Net als gisteren lieten de financiële fondsen een verdeeld plaatje zien. ABN Amro daalde met bijna een halve procent naar 26,51.

Het aandeel van Gucci, fabrikant van luxe goederen, profiteerde vanochtend van een uitspraak van de Hoge Raad. De Hoge Raad vernietigde een eerder vonnis van de Ondernemingskamer. Het besluit van de Hoge Raad maakt het LVMH, een Franse branchegenoot van Gucci, mogelijk om een vijandige overname van luxemerk te proberen. Analisten verwachten dat de uitspraak zal leiden tot een biedingsoorlog omdat ook PPR, een concurrent van LVMH, belangstelling voor Gucci heeft.

De midkapindex steeg vanochtend ook, maar minder dan de AEX. De index van de middelgrote fondsen steeg vanochtend met 0,28 procent naar 656,01 punten. Opvallendste uitschieter onder de midkapfondsen was het mobiele-telefonieconcern Libertel. De toonaangevende zakenbank UBS Warburg gaf het fonds vanochtend een sterk koopadvies. Libertel profiteerde door 9,31 procent in waarde te stijgen naar 13,50 euro.

Het aandeel World Online noteerde vanmorgen 14,30 euro. Er zit nog altijd een aanzienlijk verschil tussen de koers van WOL en de waarde van het bod van Tiscali. Beleggers maken zich bezorgd over een clausule in de overeenkomst tussen beide bedrijven die de ruilverhouding bepaalt van aandelen Tiscali voor aandelen World Online. Als de koers van Tiscali daalt tot 40,90 euro betaalt het Italiaanse bedrijf nog altijd twintig euro per aandeel. Beneden deze koersgrens, die het aandeel Tiscali steeds dichter benadert, houdt de compensatie op en betaalt Tiscali eenvoudig 0,4891 eigen aandelen voor elk aandeel World Online. Een verder dalende koers van Tiscali kost de Wol-aandeelhouders dan geld.