Achtenveertig doden bij scheepsramp

Een ramp afgelopen nacht met een veerboot bij het Griekse eiland Paros heeft zeker achtveertig mensen het leven gekost. Van de 511 opvarenden (447 passagiers en 64 bemanningsleden) worden er 46 vermist.

Aan boord van het schip de Express Samina bevond zich volgens de autoriteiten een onbekend aantal buitenlandse toeristen. Meer dan vierhonderd mensen zijn gered. Velen van hen zijn met al dan niet zware verwondingen of onderkoeld opgenomen in ziekenhuizen. Het ongeluk gebeurde dinsdagavond om half elf. De Express Samina voer toen volgens getuigen in zeer zwaar weer in volle vaart op de rotsen van het eilandje Portes, drie kilometer van de haven van Paros in de Egeïsche Zee. Het schip maakte vrijwel onmiddellijk slagzij en zonk binnen twintig minuten. De opvarenden hadden volgens ooggetuigen geen tijd om reddingsvesten aan te trekken. De overlevenden zijn in zee gesprongen omdat het drama zich zo snel voltrok dat de reddingsboten niet te water konden worden gelaten.

De passagiers werden opgeschrikt door een enorm lawaai, vertelden enkele overlevenden. Het licht ging enkele minuten later uit. ,,Er ontstond paniek toen het schip begon te kapseizen'', zei Andreas Spanos. ,,Een heleboel mensen sprongen in zee. Ik sprong ook in zee. Ik wist dat het schip zou gaan zinken toen het begon te kapseizen. Er waren nog veel mensen aan boord. Er waren niet veel golven, maar het water was erg koud. Ik hoorde in de verte mensen schreeuwen.'' Na ongeveer een uur arriveerden de eerste vissersboten die de slachtoffers oppikten. Spanos werd door vissers uit het water gehaald en aan land gebracht.

Direct na de ramp kwam een grote reddingsoperatie op gang, waaraan behalve visserboten, plezierjachten en schepen van de Griekse kustwacht ook de Britse marine deelnam, onder meer met een reddingshelikopter. Het slechte weer en de duisternis bemoeilijkten het zoeken naar overlevenden.

De in 1966 gebouwde Express Samina was dinsdagmiddag omstreeks vier uur uit de havenstad Piraeus bij Athene vertrokken. Na Paros zou het schip de eilanden Naxos, Samos, Ikaria, Patmos en Lipsi aandoen. Het schip zou in december uit de vaart worden genomen. Volgens voorzitter Georges Toussas van de Griekse vakbond van scheepsmonteurs was het ministerie van Scheepvaart er door een monteur van op de hoogte gesteld dat het schip van de rederij Hellas Ferries-Minoan Flying Dolphins een veiligheidsrisico vormde.Het is nog een raadsel hoe de ramp heeft kunnen gebeuren. De Express Samira legde dagelijks dezelfde route af. Het rotsachtige eilandje Portes, waar de ramp gebeurde, staat op alle zeekaarten en bovendien wordt het verlicht. Sommige Griekse kranten zeggen dat de slechte staat van het schip de oorzaak is, andere schrijven dat de bemanning naar een voetbalwedstrijd zat kijken.