Vuurgevecht Oost-Timor

Bij een vuurgevecht tussen Nieuw Zeelandse soldaten van de VN-troepenmacht in Oost-Timor en een groep pro-Indonesische strijders is vanochtend een Indonesiër gedood. Pro-Indonesische milities trekken regelmatig vanuit het Indonesische West-Timor de grens over naar Oost-Timor dat na de stemming van vorig jaar over onafhankelijkheid onder overgangsbestuur van de Verenigde Naties staat. In juli kwam een Nieuw Zeelandse soldaat om het leven. Intussen is – na de moord begin deze maand op drie VN-hulplverleners – een begin gemaakt met het ontwapenen van pro-Indonesische milities in West-Timor. De Indonesische president Wahid, die afgelopen weekend een nieuwe politiecommandant heeft benoemd, heeft gewaarschuwd dat politie en leger ernst moeten maken met het ontwapenen van de milities, omdat anders Amerikaanse interventie dreigt om VN-hulpverleners te beschermen.