Voorbeschouwing: wielrennen wegwedstrijd

De wegwedstrijd van de vrouwen in het Centennial Park in Sydney leerde vandaag dat de olympische race bij de mannen morgen een loterij wordt. Met gemengde gevoelens zal de Nederlandse bondscoach Gerrie Knetemann hebben geconstateerd dat het enige heuveltje in het parcours geen lastig obstakel hoeft te zijn voor de sprinters. Toch liet Knetemann zijn enige sprinter Jeroen Blijlevens thuis, omdat `Jerommeke' dit seizoen zelden een eindsprint heeft gewonnen. Daar valt iets voor te zeggen, al had een fitte en scherpe Blijlevens morgen zeker om de medailles kunnen strijden.

Mocht de wegwedstrijd inderdaad op een massasprint uitdraaien, dan zal het Nederlandse team gokken op Leon van Bon, die acht jaar geleden op de Spelen van Barcelona al een zilveren medaille op de baan won. Erik Dekker zal zich na zijn triomftocht in de Tour de France met drie etappezeges en zijn overwinning in de wereldbekerwedstrijd in het Spaanse San Sebastian nog één keer opladen voor olympisch succes. Een lange solo in de race over 240 kilometer zit er nauwelijks in, Dekker zal zich in een sterke groep moeten zien te nestelen in de hoop dat hij uit de greep van het peloton blijft.

Lance Armstrong, de winnaar van de Tour de France, zal de wegwedstrijd morgen vermoedelijk niet eens voltooien. De Amerikaan richt zich na zijn ongeluk van vorige maand vooral op de tijdrit. Hetzelfde geldt voor de Duitser Jan Ullrich, die zich wellicht ondergeschikt zal maken aan de sprinter Erik Zabel. Of wordt het toch een verrassende winnaar als Pascal Richard vier jaar geleden in Atlanta?

Prognose: 1. Zabel (Dui). 2. Vainsteins (Brus), 3. Van Bon (Ned).

Verder morgen onder meer:

Tennis (finale vrouwenenkel)

Volleybal (Ned-Joegoslavië)

Honkbal (finale)

Atletiek (diverse onderdelen)