VENKELSALADE MET GARNALEN

Kort gestoofde reepjes knolvenkel in combinatie met gekookte steurgarnalen vormen een heel delicaat voorgerecht. Koop liever garnalen die nog gepeld moeten worden omdat de smaak daarvan niet verstoord wordt door alle conserveringsmiddelen die voorgepelde garnalen krijgen toebedeeld.

Dit is een heel eenvoudig te maken gerecht dat uitstekend kan wachten tot het moment van serveren is aangebroken. Goed voor gasten.

Bereiding:

Verwijder de stelen van de venkel maar bewaar het fijne groen. Halveer de venkel overlangs en snijd de knolhelften dwars op de draad in schijfjes van 1/2 cm, die uiteen zullen vallen in korte reepjes. Verwijder het vliesje en zonodig de groene kern van de knoflookhelften en snijd de knoflook in dunne schijfjes. Verhit op halfhoog vuur de olie in een pan en fruit daarin de knoflook gedurende 1 minuut. Voeg de venkel toe en fruit alles al roerend nog 2 minuten. Blus de pan af met de wijn, breng deze aan de kook en voeg een weinig zout toe. Stoof de venkel op laag vuur gedurende 5 minuten in een open pan, onder nu en dan omroeren. De groente mag niet bijtgaar worden maar moet lichtkrokant blijven. Door het stoven in wijn krijgt de venkel een iets minder sterke smaak zodat de smaak van de garnalen niet weggedrukt wordt. Schep de venkel met een schuimspaan uit de pan en doe de reepjes over op een platte serveerschaal. Laat ze afkoelen. Snijd intussen het venkelgroen fijn en maak de dressing. Vermeng daartoe het limoensap in een kommetje met zout en versgemalen peper en roer tot het zout is opgelost. Roer er vervolgens de olie door. Pel de steurgarnalen en schep ze samen met de dressing door de venkel. Bestrooi het gerecht met venkelgroen en maal er zo nodig nog wat peper over. Koel serveren. Geef er geroosterd wittebrood en boter bij.