Turkije stopt schending van rechten in 2001

Tegen het eind van volgend jaar zullen in Turkije geen schendingen van de mensenrechten meer plaats vinden. Dat heeft de Turkse minister Kazim Yucelen, verantwoordelijk voor mensenrechtenzaken, gisteren plechtig beloofd op een bijeenkomst van openbaar aanklagers, provinciegouverneurs en politiemensen met mensenrechtenactivisten en vakbondsleden in de stad Tunceli, in het overwegend Koerdische zuid-oosten van Turkije. Vakbondsbestuurders klaagden dat lokale autoriteiten onder dekking van de strenge veiligheidswetgeving mensen langdurig opsluiten zonder enige vorm van proces en verdachten aan marteling onderwerpen. Minister Yucelen kondigde aan dat eind dit jaar een website zal worden geopend waarop klachten kunnen worden geventileerd. ,,We zijn hier bijeen om één reden: er zullen geen gevallen van schending van mensenrechten zijn tegen het eind van 2001'', zei hij. ,,Ik beloof dat.''