Truckers leggen Berlijn plat

Duizenden vrachtwagenchauffeurs, boeren en buseigenaren hebben het verkeer in Berlijn vandaag volledig lamgelegd uit protest tegen de hoge benzineprijzen. De demonstranten eisten van de Duitse regering dat de omstreden milieubelasting op benzine wordt opgeheven, de wegenbelasting wordt verlaagd en prijsdumping wordt aangepakt.

,,Het water staat ons aan de lippen'', riep Heinrich, een chauffeur van een grote truck uit Beieren. ,,Wij houden het niet meer uit. Als dit zo doorgaat kan ik de tent wel sluiten''. Alle belangrijke hoofdwegen in Berlijn waren geblokkeerd door ruim 1.200 vrachtwagen, die allemaal richting Brandenburger Tor rolden totdat ze niet verder konden. `Trittin ruïneert ons' en `Schröder slaat ons k.o.', stond op grote spandoeken die chauffeurs aan hun trucks hadden gehangen.

De chauffeurs, buseigenaren en boeren waren uit heel Duitsland naar de hoofdstad getrokken in de hoop toezeggingen van de regering te krijgen tot lastenverlichting. De stijgende benzineprijzen hebben tal van kleinere en middelgrote bedrijven in problemen gebracht. Sinds eind 1999 is diesel per liter 44 tot 46 pfennig gestegen, waarvan 12 pfennig milieubelasting.

,,De Hollandse concurrenten krijgen ondersteuning van de staat, wij niet'', zei Jochen Quick, transportondernemer uit Bucholz. Quick heeft berekend dat de stijgende benzineprijzen zijn familiebedrijf van 30 man en 15 miljoen omzet per vrachtwagen 20.000 mark extra per jaar kosten. Volgens Adolf Zobel, bestuurder bij de Vereniging voor het Goederenvervoer zullen zeker 100.000 banen verloren gaan in de transportsector als de regering niet met steunmaatregelen komt.

Maar de rood-groene regering van bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) is niet van plan de transporteurs met belastingverlaging te hulp te schieten. Minister Reinhard Klimmt (SPD) van Verkeer zei toe kleinere bedrijven met gunstige kredieten te willen steunen, maar belastingverlaging zit er niet in.

Zobel verklaarde dat de protesten zich eveneens richten tegen de subsidiewedloop in de Europese Unie en tegen prijsdumping. De transporteurs dringen aan op EU-maatregelen tegen ,,sociale dumping en illegale praktijken op de transportmarkt''.