Tijdsverschil kost NBC kijkers

De Olympische Spelen lijken op een financiële tegenvaller uit te lopen voor de Amerikaanse televisiezender NBC. De kijkcijfers zijn de laagste die ooit in de Verenigde Staten bij de Spelen zijn gepeild. Alleen tijdens de zaterdag en zondag van het openingsweekend scoorde NBC hoog maar daarna is het matig geweest en gebleven. NBC verwachtte ongeveer 16,5 miljoen kijkers per dag te trekken maar zat daar op sommige dagen 5 miljoen onder.

Groot nadeel blijkt het tijdsverschil waardoor veel evenementen plaatshebben als het nacht is in de VS. NBC doet net of dat niet zo is en verplaatst de uitzending van de evenementen naar de late middag en avond. Veel Amerikanen hebben dan al lang via internet, andere tv-zenders of zelfs de krant vernomen wat de uitslag is. Concurrerende zenders die weten dat ze tot en met 2008 geen olympische rechten meer kunnen kopen hebben geen medelijden en hebben alle uitslagen al uitgezonden op het moment dat NBC zijn verslaggeving begint.

NBC verdedigde zijn beleid en blijft met vertraging uitzenden. Ook voor groot nieuws dat de evenementen beïnvloedt zal geen uitzondering worden gemaakt. Dick Ebersol, chef sport van NBC, zei dat alleen als een winnaar van een gouden medaille betrapt is op doping NBC van zijn schema zal afwijken. Volgens NBC zijn de lage kijkcijfers mede een gevolg van teleurstellende prestaties door onder meer de turnploeg.

NBC betaalde 705 miljoen dollar voor de rechten van de spelen in Sydney en verkocht voor 900 miljoen dollar reclamezendtijd. Het probleem is echter dat NBC voor 3 miljard dollar ook de rechten van de volgende vijf Zomer- en Winterspelen heeft verworven. De reclame-inkomsten kunnen straks ongetwijfeld lager uitvallen. Inhoudelijk heeft NBC door zijn aanpak ook concessies moeten doen door omlijsting van muziek en drama.

De Bruijns prestaties werden op NBC impliciet en expliciet besmet verklaard door wie maar wat wilde zeggen. De Amerikaanse Amy Van Dyken spuugde vlak voor de serie in de baan van De Bruijn en dat werd uitgebreid becommentarieerd, en niet eens op afkeurende toon. Na de race, die De Bruijn won, liep Van Dyken langs de NBC-camera's en gaf als commentaar: ,,Als ik een man was, kon ik dat ook.'' De verwijzing naar het gebruik van hormonen door De Bruijn was duidelijk.

    • Lucas Ligtenberg