Techfondsen zetten AEX op licht verlies

De meeste fondsen moesten vanochtend op een rustig Damrak een stapje terug doen. Uitgever VNU was met iets meer dan een procent de grootste stijger onder de AEX-fondsen.

In navolging van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gingen vanmorgen ook de technologiefondsen op de Amsterdamse effectenbeurs omlaag. Chipmachinefabrikant ASM Lithography was van de hoofdfondsen de grootste daler met ruim 4 procent op een koers van 36,56 euro.

Ook elektronicaconcern Philips moest flink terrein prijsgeven. Het aandeel verloor ruim 2 procent op een koers van 48,50 euro. Automatiseerder Getronics wist de schade te beperken tot een daling van 1,3 procent op 12,04 euro. Kabelexploitant UPC hoefde slechts enkele tienden van procenten in te leveren op 23 euro precies.

Telecomconcern KPN deelde in de misère van de technologiesector. Het aandeel daalde bijna 2 procent tot 25,46 euro. Versatel won licht, nadat bekend was geworden dat het bedrijf samen met branchegenoten British Telecom en WorldCom een aanklacht tegen het Belgische telecombedrijf Belgacom heeft ingediend. Belgacom zou zich volgens de drie schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik door de beltarieven voor eigen klanten te verlagen zonder de concurrenten een soortgelijke verlaging aan te bieden. Het aandeel Versatel klom twee tienden van procenten op 27,05 euro.

De financiële waarden lieten een verdeeld beeld zien. ABN Amro daalde 0,22 procent naar 26,94 euro. Ook het aandeel ING moest terrein prijsgeven: de bankverzekeraar daalde een half procent naar een koers van 72,41 euro. Hetaandeel van branchegenoot Fortis daarentegen werd ruim 1 procent duurder op 33,75 euro. Verzekeraar Aegon won licht: het aandeel werd twee tienden van een procent duurder op 41,11 euro.

Koninklijke Olie profiteerde van een stijging van de olieprijs. Vanmorgen noteerde een vat ruwe olie 29,97 dollar, een lichte toename ten opzichte van de slotkoers van gisteren. Koninklijke Olie klom 0,36 procent naar een koers van 67,57 euro.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,63 procent lager op een stand van 654,49 punten. Daarmee bleef de Amsterdamse beursgraadmeter in het spoor van de toonaangevende Europese indices, met uitzondering van de Duitse DAX. De Midkap daalde met 0,41 procent en kwam uit op een totaal van 656,42 punten.

Bij de middelgrote fondsen viel KLM op. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij werd ruim 2 procent duurder op een koers van 21,90 euro. KLM maakte vanmorgen bekend dat het een contract heeft getekend om de reserveonderdelen van de Amerikaanse helikopterfabrikant in Europa, Afrika en het Midden Oosten te distribueren. De luchtvaartmaatschappij heeft geen financiële details bekendgemaakt. Voedingsconcern CSM deed het met een stijging van bijna 4 procent, tot 24,75 euro, nog beter.