Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Vandaag over de Euro. Na de introductie van de munt is de koers alleen maar gezakt. Ook de interventie van afgelopen week om de koers te verhogen, lijkt maar nauwelijks invloed te hebben gehad. De inwoners van Denemarken mogen in een referendum donderdag bepalen of de Euro in hun land een betaalmiddel wordt. 2 Vandaag liet onderzoeken hoe de Nederlandse bevolking denkt over de Euro. Ned.1, 17.58-19.00u.

Netwerk. Aandacht voor een verrassende biografie van Annie M.G. Schmidt die aanstaande donderdag uitkomt. In de reportage gaan de samenstellers, Hans van den Bergh en Jan de Kater, naar de plaatsen waar de Moeder van de kinderliteratuur gewoond en gewerkt heeft. Annie M.G. Schmidt blijkt verschillende malen in haar leven beslissingen te hebben genomen die in die tijd controversieel waren. Ned.1, 20.29-21.00u.

Nova. Discussie over de mogelijke bijdrage van Nederlandse troepen aan een vredesmissie van de VN in Eritrea. Het kabinet wil hierover deze week een besluit nemen. Verder over het Labour-congres in de Engelse plaats Brighton en de problemen van premier Blair, zoals de mislukking van de Millennium Dome. Labour is ver gezakt in de opiniepeilingen, vooral te wijten aan de starre houding van de regering tijdens de brandstofcrisis. Ned.3, 22.30-22.57u.

INFORMATIEF

De Ontdekking. Menno Bentveld spreekt met verschillende wetenschappers over de voorspelbaarheid van aardbevingen. Wetenschappers meten de trillingen van de aarde, analyseren het grondwater en bedenken ingewikkelde wiskundige modellen. Miljarden worden jaarlijks wereldwijd gespendeerd aan onderzoek. Toch is het tot op heden niet mogelijk precies te voorspellen waar en wanneer een aardbeving zal ontstaan. Waarom eigenlijk niet? Ned.3, 19.00-19.25u.

Noorderlicht. Gesprek met de Britse natuurkundige Julian Barbour die in zijn boek The End of Time tot de verrassende conclusie komt dat tijd niet bestaat. Het tijdloze universum van Barbour, Platonia genaamd, is een verstild universum. Het bestaat uit een enorme verzameling gestolde momenten of `Nows', zoals Barbour ze noemt. Daarin stroomt de tijd niet meer als een rivier maar is slechts een illusie van de geest. In Barbour's Platonia bestaat alles tegelijkertijd, en daarmee is het tevens een model voor de eeuwigheid. Ned.3, 20.24-21.00u.

TALKSHOW

Het Elfde Uur. Te gast bij Andries Knevel zijn actrice en zangeres Gerda Havertong en R. Breman. Deze laatste heeft binnen zijn bedrijf een alternatief ontwikkeld voor het kapitalisme; de werknemers zijn samen met de aandeelhouders de baas. Daarnaast heeft Breman tien procent WAO-ers en jonge gehandicapten in dienst. Breman heeft liever drie gehandicapten in dienst dan één normale `normale' werknemer, zegt hij. Ned.1, 21.00-22.00u.

SPORT

Champion's League. Rechtstreeks verslag (17.55-19.50 uur) van de wedstrijd Inter Bratislava-Roda JC in het UEFA Cup-toernooi. Van 20.40-22.35 uur rechtstreeks verslag van de wedstrijd PSV-Manchester United in de Champions League. Van 00.00-00.51 uur samenvattingen van vandaag gespeelde wedstrijden in de Champions League. Ned.2, 17.55-0.51u.

Olympische zomerspelen. Met morgenochtend van 05.23-06.57 uur een rechtstreeks verslag van de waterpolowedstrijd Nederland-Kroatië (mannen). Verder in deze uitzending: paardensport (dressuur Grand Prix), atletiek (series), wielrennen (wegkoers mannen), tennis (finales vrouwen enkelspel en mannen dubbel). Ned.2, morgen, 0.56-07.00u.

DRAMA

Attachments. Nieuw relatiedrama van de makers van This Life en Cops speelt in de wereld van de internet startups. Zie ook TV-vooraf. BBC2, 22.00-22.50u.

Goede daden bij daglicht. Bij wijze van opwarmertje herhaalt de VPRO in september drie afleveringen uit 1999 van deze reeks waarbij auteurs de mogelijkheid krijgen nieuw Nederlands televisiedrama te schrijven. Voor de nieuwe serie van zes afleveringen (start 3 oktober) vroeg regisseur Johan Timmers onder andere weer de medewerking van Jac. Toes en Manon Uphoff. Vandaag: Lange armen. Twee jonge agenten beleven hun eerste werkdag in de grote stad. Ned.3, 23.10-23.42u.

The making of X-men. Special over de totstandkoming van de sf-film X-Men, die volgende week in première gaat. Met ook een interview met de hoofdrolspeelster, de Nederlandse Famke Janssen. Veronica, 0.20-0.50u

FILMS

.A Fish Called Wanda (Charles Crichton & John Cleese, 1988, Engeland/VS). Uitzonderlijk geslaagde, door John Cleese melancholiek geschreven komedie zet de verstikkende conventies van de very British af tegen bevrijdende seksualiteit en de brute luchtigheid der Amerikanen. Ook met Jamie Lee Curtis, Kevin Kline. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Park Row (Samuel Fuller, 1952, VS). Vroeg low-budget-drama van eigenzinnige, gepeperde Fuller draait om twee rivaliserende kranten in de keiharde wereld van de journalistiek in het New York van 1886. Met Gene Evans, Mary Welch. ARD, 0.45-2.05u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Stimme der Sehnsucht (Thomas Engel, 1956, West-Duitsland). Muzikale draak voor Rudolf Schock en een weeskind. Morgen, ARD, 10.25-12.00u.

The Climb (Bob Swaim, 1997, Nieuw-Zeeland/Canada/Frankrijk). Jeugdfilm over de vriendschap tussen een jochie uit Baltimore en zijn nieuwe buurman: een knorrige, terminale John Hurt. Morgen, Ned.3, 14.03-15.42u.

The Amazing Dobermans (David & Byron Chudnow, 1976, VS). Ambitieus vervolg op The Doberman Gang en The Daring Dobermans is een actiekomedie voor het hele gezin, met een curieuze rol van Fred Astaire als ex-gedetineerde die met de honden uit de titel een stel schurken te slim af is. Morgen, SBS6, 15.15-16.50u., onderbroken door reclame.