School en zwembad vervolgd

Het openbaar ministerie in Utrecht heeft gisteren de Lucasschool en zwembad Merwestein, allebei gevestigd in Nieuwegein, dood door schuld ten laste gelegd. Volgens het OM heeft zowel de school als het zwembad schuld aan de verdrinkingsdood van Casper van Leeuwen (7) tijdens het schoolzwemmen. Volgens persofficier B. Steensma is er geen straf geëist tegen de school en het zwembad. Op dood door schuld staat een gevangenisstraf van maximaal 9 maanden, maar ,,een school of een zwembad kun je niet opsluiten''.

Ook is het het openbaar ministerie niet te doen om het opleggen van een boete die maximaal 25.000 gulden kan bedragen. ,,Waar het ons om gaat is, dat vast komt te staan wie er aansprakelijk zijn voor het ongeval.''

Casper van Leeuwen verdronk op 11 mei 1998 tijdens het vrij zwemmen in het diepe bubbelbad. Het onderwijzend personeel en de zwembadmedewerkers hadden hem uit het afgescheiden instructiebad laten gaan, hoewel hij nog niet kon zwemmen. Niet de ouders, maar het OM bracht de zaak voor de rechter. Persofficier Steensma: ,,We hopen dat voor eens en voor altijd duidelijk wordt, hoe de verantwoordelijkheden bij het schoolzwemmen zijn verdeeld.'' Volgens het ministerie van Onderwijs is er in de Onderwijswet niets geregeld. Het ministerie verstrekt de gemeenten die het schoolzwemmen aanbieden alleen subsidie. Volgens het OM hebben de school en het zwembad een gedeelde verantwoordelijkheid. ,,De zweminrichting kent een veiligheidsbesluit waarin staat hoe om te gaan met grote groepen. De leerkrachten maken geen rechtsomkeert bij de zwembaddeur, maar gaan met opzet met de kinderen mee. Dan mag je als ouder verwachten dat zij weten wie er wel en niet kan zwemmen.''

Uitspraak over twee weken.