Rotterdam stopt subsidie Fact

Toneelvoorziening Fact krijgt geen subsidie meer van de gemeente Rotterdam. Dat staat in het Cultuurplan 2001-2004, dat door de Rotterdamse cultuurwethouder H. Kombrink gisteren is gepresenteerd en donderdag in de gemeenteraad zal worden besproken. Vorige week besloot staatssecretaris Van der Ploeg om de rijkssubsidie aan Fact te staken, en de gemeente ziet daardoor geen `lokaal draagvlak' meer. Harm Lambers, zakelijk leider van Fact: ,,Fact gaat door. De beslissing van het Rijk is gebaseerd op aanvechtbaar advies van de Raad voor Cultuur, dat moet in het Tweede Kamer-debat van tafel. Rotterdam wil ons ondersteunen, maar ziet daar zonder rijkssteun geen kans toe. Zodra we de beslissing van Van der Ploeg hebben teruggedraaid, kloppen we weer bij de gemeente aan.''

Theatergroep Bonheur moet het zonder rijkssubsidie stellen, maar krijgt ter compensatie 120.000 gulden extra subsidie van Rotterdam, waarmee het gezelschap met in totaal 450.000 gulden op `basis bestaansniveau' komt. Het negatieve advies van de landelijke Raad voor Cultuur over de Rotterdamse Dansgroep vindt men in Rotterdam `volstrekt onbegrijpelijk'. Volgens een woordvoerder kan de gemeente de groep van choreograaf Ton Simons niet ondersteunen omdat het beleidsplan te internationaal geörientieerd is, maar steunt de gemeente de lobby voor rijkssubsidie. Ook zal Kombrink, aldus de woordvoerder, bij Van der Ploeg pleiten voor verhoging van de geplande vier miljoen rijksgeld voor Las Palmas, Instituut voor Beeldcultuur. Rotterdam heeft extra geld gereserveerd voor Las Palmas-partner V2, omdat het nieuwe media-centrum tijdens de voorbereidingen voor het Beeldinstituut door moet kunnen gaan met de bestaande actitiviteiten.