Red Devils krijgen rust

PSV speelt vanavond in de Champions League tegen Manchester United. De sterspelers van trainer Ferguson maken een vermoeide indruk. Gelukkig heeft de Schotse ijzervreter nog een paar vedetten achter de hand.

De opzienbarende woorden van Foppe de Haan indachtig, keken we gisteravond naar de training van Manchester United. De Friese coach sprak een paar weken geleden in de Volkskrant badinerend over de oefenstof van zijn Schotse collega Alex Ferguson. De sterspelers van Manchester United zouden stilstaan in hun ontwikkeling, luidde de strekking van het verhaal. De Haan zou de verwende miljonairs nog een hoop kunnen leren.

In het stadion van PSV beperkten de Red Devils zich tot een partijtje lummelen. Ze herstelden van een serie zware wedstrijden en bereidden zich op de volgende krachtproef voor. Ferguson ijsbeerde in de middencirkel. Als een gezaghebber waakte hij over zijn troepen. Hij mag zijn spelers op het eerste oog weinig bijbrengen, de blik in zijn ogen verraadde killersinstinct. Zijn assistenten leidden de training. Typische Engels: twee zestigers die de spelers met grappen en grollen probeerden te motiveren. Ferguson keek tevreden toe.

Eerder op de dag toonde hij zich tijdens de persconferentie een koele kikker. Sir Alex beantwoordde de vragen kort en zakelijk. Hij had respect voor de spelers van PSV. ,,Ze zijn atletisch en energiek.'' Hij had vertrouwen in de Nederlandse doelman Raimond van der Gouw, die vanavond de plaats inneemt van de Franse keeper Fabien Barthez. Van der Gouw maakte zaterdag nog een blunder tegen Chelsea. Tot woede van Ferguson. ,,Ik heb geen reden mijn vertrouwen op te zeggen'', reageerde hij gisteren op diplomatieke wijze.

Ferguson had naar eigen zeggen ook geen ruzie met aanvaller Dwight Yorke, die afgelopen weekeinde nog stampij maakte om zijn reserverol. Vanavond staat de aanvaller uit Trinidad weer opgesteld, samen met de Noorse spits Ole Gunnar Solskjaer. Tegen Engelse journalisten is Ferguson verbaal uitgevallen, toen zij gisteren de ruzie met Yorke aan de orde brachten. ,,Jullie zijn een stelletje imbecielen'', reageerde The Boss.

Ferguson kan kiezen uit vier aanvallers van wereldformaat. Andy Cole en Teddy Sheringham krijgen vanavond rust. ,,Ik wil vers bloed in de ploeg. We hebben een zware week achter de rug. In tegenstelling tot PSV hebben wij geen rust gekregen van de competitieleider. Rust is belangrijker dan trainen'', verklaarde Ferguson. Na een klein kwartier was het verplichte nummer met de schrijvende pers afgelopen. Hij trok zijn voetbalschoenen aan. Hij maakte nog een praatje met een journalist van De Telegraaf. Ze zijn allebei bevriend met de familie Cruijff, vandaar.

Ferguson probeert zijn winnaarsmentaliteit over te dragen op zijn selectie. Met succes, als we de statistieken mogen geloven. Manchester United is al bijna tien jaar toonaangevend in de nationale competitie. Het superieure spel heeft voetbalminnend Engeland in twee kampen verdeeld. De meest populaire club van het Verenigd Koninkrijk is tegelijkertijd de meeste gehate club. De arrogantie is stuitend, menen de criticasters. Het vertoonde spel is verrukkelijk, beweren de supporters.

Manchester United is een mix van jonge talenten en ervaren buitenlanders. In strijd met de internationale ontwikkelingen weet Ferguson zijn elftal bij elkaar te houden. Sinds 1986 staat hij aan het roer op Old Trafford. De hoge salarissen (Beckham verdient anderhalve ton per week) zijn volgens Ferguson een noodzakelijk kwaad, want in strijd met de conservatieve clubcultuur. Het is de enige manier om de spelers te behouden.

Ferguson deed nooit onbezonnen aankopen van honderd miljoen gulden of meer. Hij deed slechts gerichte investeringen. De Nederlander Jaap Stam werd de benodigde mandekker. Barthez moest de Deense doelman Peter Schmeichel doen vergeten. Stam en Barthez zijn overigens geblesseerd in Manchester achtergebleven. Stam wordt in het centrum van de defensie vermoedelijk vervangen door de kleine vleugelverdediger Gary Neville. Hij is een beperkte voetballer, maar een ster in wording. Hij was getuige op het huwelijk van Beckham met zangeres Victoria Adams van de Spicegirls.

In de catacomben van het stadion in Eindhoven maakten we gisteravond kennis met de vermeende hooghartigheid van Manchester United. De spelers negeerden fotografen en handtekeningjagers. Beckham was geërgerd toen hij zijn kale kruin aan een telelens stootte. Het incident liep met een sisser af. In de afgelopen competitiewedstrijd tegen Chelsea werd zijn hoofd nog geraakt door een tegenstander. De Britse tabloids toonden foto's van het bloedige hoofd. Een paar schrammetjes dienen als souvenir.

Beckham speelt vanavond tegen PSV, samen met Roy Keane, Paul Scholes en Ryan Giggs op het middenveld. De Brabantse stofzuiger Björn van der Doelen moet de vier vedetten van Manchester United zo veel mogelijk in de weg lopen. ,,Van der Doelen? Nooit van gehoord'', zei Beckham tegen een Engelse verslaggever die hem het laatste nieuws kwam vertellen.