Protest van Roma uit Nijmegen

De Roma-familie Horvath-Aleksic uit Nijmegen heeft vandaag haar caravan op het Malieveld in Den Haag opgesteld. De Roma willen vanmiddag op het Binnenhof protesteren tegen hun uitzetting uit de gemeente Nijmegen. Volgens advocaat S. Jaasma zou de familie daar vanmiddag een gesprek hebben met Kamerlid L. Kortram.

Nadat de familie vorige week een hoger beroep bij de Raad van State had verloren, had de gemeente Nijmegen ze gesommeerd hun woonwagenkamp aan de Nieuwe Mollenhutseweg te ontruimen en de gemeente te verlaten. Toen de familie dat weigerde, sleepte de politie afgelopen vrijdag hun caravan naar een depot. De caravan is gisterochtend tegen betaling van 700 gulden boete aan de familie teruggegeven. De Roma woonden ruim twee jaar zonder woonvergunning op het kamp in Nijmegen. De twee gezinnen van de Roma-familie Nicolich, die vorige week maandag neerstreken in Zeist, hebben gisteren een informele vooraankondiging ontvangen van de gemeente. Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt daarin nog geen definitieve datum van uitzetting genoemd. Er zou nog steeds overleg worden gevoerd tussen de familie en burgemeester Boekhoven van Zeist. Twee andere gezinnen van de familie zijn vorige week vanuit Zeist naar Utrecht gegaan. Ze zijn daar inmiddels ook weer vertrokken op aandrang van de gemeente. Hun huidige verblijfplaats is onbekend.

Sinds ze op 12 juli met een afkoopsom van zes ton uit de gemeente Driebergen vertrokken, zijn de gezinnen Nicolich aan een zwerftocht begonnen die hen langs Utrecht, Bunnik, Odijk en Zeist voerden. Pogingen van de verschillende gemeenten, gecoördineerd door commissaris van de koningin B. Staal, om de gezinnen weer terug te laten keren naar Driebergen, liepen op niets uit.