Ploegentactiek helpt Van Moorsel aan goud

Wielrenster Leontien van Moorsel heeft vandaag de olympische wegwedstrijd gewonnen. Na haar gouden race op de baan bij de achtervolging en een tweede plaats in de puntenkoers betekende het de derde olympische medaille voor de 30-jarige wielrenster. Zaterdag behoort Van Moorsel ook tot de favorieten bij de tijdrit. ,,Dan ben ik nog dronken'', jubelde ze vanochtend.

De triomf van Van Moorsel was het resultaat van uitgekiend Nederlands ploegenspel. Chantal Beltman putte de concurrentie aan het begin van de 137 kilometer lange race uit, Mirjam Melchers trok in de finale de sprint aan. Zonder aarzelen concludeerde de winnares na afloop dat ,,deze gouden medaille eigenlijk in drieën moet worden gedeeld''.

Kristie Boogert en Miriam Oremans verzekerden zich vandaag van minimaal een zilveren medaille. De tennissters bereikten de finale van het dubbeltoernooi door het Wit-Russische duo Olga Barabansjikova en Natasja Zvereva in twee sets te verslaan: 6-3 en 6-2. In de eindstrijd komen de Nederlanders donderdag uit tegen de Amerikaanse zusjes Williams, van wie zij onlangs bij de US Open nog kansloos verloren.

Het mannenhockeyteam kroop vandaag door het oog van de naald. In het laatste groepsduel verloor Nederland van Pakistan met 2-0. De hockeyers hadden zich al neergelegd bij uitschakeling voor een plaats in de halve finales, maar de Britten kwamen de titelverdediger later op de dag te hulp. Groot-Brittannië stuntte tegen Duitsland (2-1), dat daardoor een plaats bij de laatste vier misliep.

Na de onverwachte kwalificatie maakte bondscoach Maurits Hendriks in het olympisch dorp een vreugdedans bovenop een tafel. ,,Ach, dat moet een keer kunnen'', zei hij. ,,Niemand had deze bizarre ontwikkeling nog verwacht. We sprinten van een begrafenis naar een huwelijk binnen een paar uur. Ongelooflijk.'' In de halve finale speelt Nederland donderdag tegen Australië en Pakistan tegen Zuid-Korea.

De twaalfde dag van de Spelen verliep zeer teleurstellend voor de Nederlandse zeilploeg. Het team-Heiner werd in de kwartfinales van het matchracen in de Soling-klasse uitgeschakeld. Margriet Matthijsse bleef in de Europe-klasse voorlopig op een teleurstellende vijfde plaats steken, en Serge Kats viel in de Laserklasse terug naar de negende positie. Roy Heiner diende na de nederlaag een protest in.

SPELEN: pagina 11 en 13

DOSSIER: www.nrc.nl