Paarden hebben last van aquaplaning

De critici waren er al bang voor. Het dunne rulle bovenlaagje van de springpiste heeft geen contact met de keiharde onderlaag. ,,De paarden staan letterlijk en figuurlijk op scherp. We hebben ze scherpe ijzeren stiften in de hoefijzers gedraaid, maar nog glijden ze weg. Ze hebben bijna geen grip'', zei Jeroen Dubbeldam

De springruiter ging gisteren samen met zijn schimmel De Sjiem foutloos over het parcours en hoefde alleen een kleine straf voor overschrijding van de tijd te accepteren. Ondanks de bodemconditie was hij zeer tevreden. Dubbeldam werd winnaar van de openingswedstrijd. Een eer die hij deelde met de Nieuw Zeelander Bruce Goodin.

,,Je durft geen riscio te nemen dat je met je paard onderuit schuift in een bocht, dus ga je maar wat rustiger rijden en neem je de tijdfouten op de koop toe'', zei de Nederlander Jan Tops, die bij zijn merrie Roofs heel duidelijk gemerkt had dat het optimale vertrouwen niet aanwezig was. ,,Je paard moet meer zoeken dan normaal en dan merk je ook dat het moeite kost om in het ritme te blijven.''

De altijd zeer sterk gemotiveerde Albert Voorn noteerde drie gevallen balken. De bruine hengst sprong aanvankelijk fantastisch, tot hij even in de problemen kwam in het lijntje van de steilsprong naar de dubbelsprong. ,,Die afstand stond op vijf grote galopsprongen, maar ik kwam niet mooi bij de sprong, waardoor die vijfgalopsprongen voor ons ineens heel groot werden. Met de moed der wanhoop probeerde ik naar voren weg te rijden om het toch in vijf op te lossen, maar ik kreeg Lando net niet voldoende snel op het achterbeen, waardoor de oprichting die je nodig hebt ontbrak. En dan vallen de balken'', zucht Voorn.

Jeroen Dubbeldam, die als eerste Nederlander het door de Venezolaan Leopoldo Palacios gebouwde parcours moest overwinnen, was zeer tevreden. De schimmel sprong niet alleen zeer goed, hij was ook één van de weinige paarden die steeds weer iedere sprong mooi afmaakte. De schimmelruin is in stralende vorm. Bondscoach Johan Heins kon eveneens breed lachen. ,,Het zegt allemaal nog niets, maar we weten nu dat onze paarden in vorm zijn. Toen we aankwamen hebben we de paarden de tijd gegeven om te herstellen van de reis en vervolgens hebben we ze langzaam maar zeker opgepakt om naar deze week toe te werken. De eerste wedstrijd lijkt aan te geven dat we het nog niet zo verkeerd hebben gedaan'', aldus Heins.

Voor de springruiters was dit de eerste kwalificatiewedstrijd voor de individuele klassering. Donderdag staat de twee manches tellende landenwedstrijd op het programma. Voor dat klassement telt het resultaat van deze eerste kwalificatie niet mee. De beide manches van de landenwedstrijd tellen wel weer mee als kwalificatie voor de individuele finale. Daarin gaan de beste 45 ruiters op zondag allemaal met nul strafpunten van start.