Overname Rodamco voor 8,5 mld

Rodamco North America neemt Amerikaanse Urban Shopping Centers (USC), eigenaar en beheerder van regionale winkelcentra, over. De vastgoedbeheerder betaalt 3,4 miljard dollar (8,5 miljard gulden).

Rodamco NA, dat zich toelegt op mega-malls (grote winkelcentra aan de rand van de steden) in de Verenigde Staten, biedt 48 dollar per aandeel USC, 39 procent boven de slotkoers van gisteren. Het bod is inclusief de schulden van USC. Na de overname wordt de vastgoedportefeuille van Rodamco NA meer dan twee keer zo groot. Op dit moment omvat de portefeuille van Rodamco NA, een vastgoedfonds van Robeco, ongeveer 3,5 miljard dollar.

Volgens Rodamco NA-directeur Gerald Egan is de portefeuille van USC een goede aanvulling op de winkelcentra die Rodamco NA op dit moment al heeft. Zo beheert USC beheert winkelcentra in Californië, onder andere in San Francisco en Beverly Hills. Rodamco NA was nog niet actief in Californië. Daarnaast heeft USC heeft vijf centra in Chicago, een ,,zeer actieve stad met hoge bestedingen,'' aldus Egan. Inclusief de twintig winkelcentra van USC omvat de totale portefeuille van Rodamco NA 36 shopping malls, met een totale oppervlakte van 40 miljoen vierkante voet (3,7 miljoen vierkante meter).

Zowel Rodamco als USC leggen zich toe op de verhuur van winkelruimte aan de bovenkant van de markt. De gemiddelde verkoop per vierkante voet in de winkels die USC verhuurt bedraagt 429 dollar, terwijl het landelijk gemiddelde op 279 dollar ligt. De winkels die bij Rodamco NA huren zetten per vierkante meter 445 dollar om.

Naast de portefeuille koopt Rodamco NA met USC veel kennis over het beheer en de verhuur van onroerend goed op de Amerikaanse markt. De overname van die kennis was voor Rodamco NA misschien nog wel belangrijker dan de portefeuille, zegt Egan in een telefonische toelichting. ,,Deze overname zal Rodamco NA omvormen tot een volledig geïntegreerde, zelfstandige vennootschap'', aldus Egan. ,,Dankzij de inbreng van Urbans kracht als beheerder en verhuurder van onroerend goed zal RNA activiteiten die in het verleden werden uitbesteed aan derden nu zelf kunnen uitvoeren.'' USC heeft 2.200 mensen in dienst, van wie volgens Egan niemand gedwongen het bedrijf zal hoeven te verlaten.

De aandeelhouders hebben tot eind november de gelegenheid hun stukken aan te bieden. De oprichters van Urban Shopping, die 35 procent van het aandelenkapitaal bezitten, hebben al ingestemd met een minderheidsbelang.