Oppositie Joegoslavië eist uitslag

Na twee dagen is officieel nog steeds onduidelijk wie de verkiezingen in Joegoslavië heeft gewonnen. De oppositie heeft de regering tot morgen de tijd gegeven om de uitslag vrij te geven.

Ondertussen voert de internationale gemeenschap de druk op zittend president Miloševic op om zijn nederlaag te erkennen. Frankrijk heeft namens de Europese Unie aangedrongen op beëindiging van de sancties tegen Joegoslavië nu het vrijwel zeker is dat Miloševic heeft verloren.

Meer dan 40.000 mensen gingen gingen gisteravond in Belgrado de straat op om, zoals de oppositie het noemde, de ,,fantastische overwinning'' op Miloševic te vieren. De leiding van de Democratische oppositie in Servië (DOS) heeft de regering vanmorgen een ultimatum gesteld. Als zij niet uiterlijk morgen met de uitslag komt, zal de oppositie haar kandidaat Koštunica uitroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van zondag.

In het regeringskamp was men vanmorgen niet onder de indruk van dit ultimatum. De federale Joegoslavische verkiezingscommissie zei in een reactie dat de uitslag niet voor donderdagavond is te verwachten. Volgens Miloševic' Socialistische Partij had de president na het tellen van 37 procent van de stemmen een voorsprong van 45 procent tegen 40 procent voor opponent Koštunica. ,,De tendens is duidelijk en we zijn optimistisch'', aldus partijsecretaris Gajevic.

Haalt geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen dan is een tweede ronde (op 8 oktober) nodig. De oppositionele campagneleider Zoran Djindjic achtte het vanmorgen uitgesloten dat het zo ver komt: ,,We hebben niet het recht om met de wil van het volk te onderhandelen. De wil van het volk moet worden gerespecteerd. Als Koštunica de eerste ronde wint, dan wint hij de eerste ronde. Dan kunnen we niet onderhandelen over een tweede ronde.''

De internationale gemeenschap neemt inmiddels opgelucht afscheid van Miloševic. De Tsjechische president Havel feliciteerde vanmorgen de Joegoslavische oppositie. De Duitse bondskanselier Schröder, in Moskou op bezoek bij de Russische president Poetin, zei op een gezamenlijke persconferentie: ,,Wij zijn het erover eens dat Servië en Joegoslavië gekozen lijken te hebben voor een democratische verandering.''

SCENARIO'S: pagina 5