Nipte zege Gebrselassie

Even leek het er op dat de onoverwinnelijke atleet Haile Gebrselassie op de 10.000 meter een nederlaag zou lijden. Zijn Keniaanse concurrent Paul Tergat ging er gisteravond met nog tweehonderd meter te gaan als een haas vandoor. De kleine Ethiopiër, sinds 1993 ongeslagen op deze afstand, kon Tergat slechts met de grootste moeite bijhouden. Zij-aan-zij kwamen ze op de finish af en toen wist Gebrselassie, lachend zoals altijd, Tergat toch net iets voor te zijn. Het verschil bedroeg slechts 0,09 seconde, alsof het een 100 meter betrof.

Tergat en Gebrselassie treffen elkaar alleen bij kampioenschappen. Bij andere wedstrijden mijden ze elkaar en starten op verschillende afstanden. Maar in Sydney moesten ze er weer aan geloven. De uitslag was dezelfde als bij de wereldkampioenschappen van '95, de Olympische Spelen van '96, de WK van '97 en de WK'99: 1. Gebrselassie en 2. Tergat. Maar zo nipt als gisteren won de pupil van de Nederlandse manager Jos Hermens nog niet eerder.

Gebrselassie verontschuldigde zich na afloop voor zijn tijd, 27.18,20, bijna een minuut langzamer dan zijn eigen wereldrecord dat hij in 1998 in Hengelo liep. De Ethiopiër wees op zijn achillespees, waar hij al een jaar last van heeft.

,,Ik ben blij met mijn prestatie'', zei Tergat gisteren na afloop van de 10.000 meter. Of Gebrselassie geen nachtmerrie voor hem aan het worden is, werd nog aan de verliezer gevraagd. Nee, antwoordde de Keniaan. ,,Hij is ook een atleet en een mens.''