Musical Cyrano krijgt Japanse toernee

De Nederlandse musical Cyrano van Ad en Koen van Dijk gaat naar Japan. De productie gaat op 2 december in Osaka in première en doet daarna ook de steden Nagoya en Tokio aan. De regie van de Japanse versie is in handen van tekstschrijver Koen van Dijk, voor wie de onderneming `één groot avontuur' is.

Cyrano, gebaseerd op het toneelstuk van Edmond Rostand, dateert van 1992. Een jaar later bracht producent Joop van den Ende de musical ook op Broadway uit. Eén van de bezoekers was de Japanse ster-acteur Masachika Ichimura, door Van Dijk omschreven als een man die dramatische toneelrollen afwisselt met musical-rollen als Che in Evita en de Regelaar in Miss Saigon. Ichimura zag zichzelf als de Japanse Cyrano en nam het initiatief tot de productie.

Toen de Japanse producent in contact kwam met de rechthebbenden, nodigde hij de tekstschrijver uit om de voorstelling te komen regisseren. Van Dijk laat de Japanse vertaling terugvertalen in het Engels, ,,om te zien of alle cruciale elementen op de cruciale plek zitten'', en krijgt straks de Japanse vertaler naast zich als co-regisseur. De communicatie met de hoofdrolspelers zal zich, naar hij verwacht, moeiteloos in het Engels voltrekken, maar voor het ensemble wordt ook een tolk aangetrokken.

,,Ik verkeer in de comfortabele positie dat ik alles mag gebruiken uit de oorspronkelijke regie van Eddy Habbema'', aldus Van Dijk, ,,en dat ik tegelijk de vrijheid heb het bestaande concept op enkele details te verbeteren. Ik heb de Japanners verteld dat mij tijdens het schrijven eigenlijk een kleinere voorstelling voor ogen stond dan wat er uiteindelijk is gemaakt. Dat kwam goed uit, want deze voorstelling wòrdt ook kleiner.''

Erik van der Palen heeft een nieuw decor gemaakt, waarin de handeling zich goeddeels afspeelt op een metersgroot, half opgerold vel papier, als het briefpapier waarop Cyrano zich tot zijn geliefde Roxane richtte. Verder wordt er gespeeld in de kostuums die Yan Tax ontwierp voor Broadway en de pruiken en grime van Sjoerd Didden.

Aanvankelijk wordt Cyrano, naar het Japanse systeem, tien weken gespeeld. Als de show een succes is, worden er in de komende seizoenen telkens reprises van weer tien weken gespeeld. Tijdens zijn eerste bezoek aan Japan heeft Van Dijk geconstateerd wat de Japanners het meest aanspreekt in het verhaal: ,,Cyrano heeft zijn vriend Christian voor diens dood beloofd dat hij Roxane nooit zal vertellen, dat diens liefdesbrieven eigenlijk door hem werden geschreven. En daar houdt hij zich aan; hij kàn het haar niet zeggen. Dat eergevoel, en het offer dat Cyrano daarmee brengt, past helemaal in de Japanse cultuur.''