MEKON

Dj Mekon klinkt ook op zijn nieuwste cd, Relax with Mekon, weer hedendaags dansbaar, met striemend strakke bastonen en hikkende samples. Hij klinkt daar in aangenaam chaotisch en vrijmoedig; hij tart de wetten van de dance-monotonie en voegt soms zelfs een Beach Boys-achtig koortje toe.

Deze Mekon is dan ook een muziekveteraan. De man maakte begin jaren tachtig onder de naam John Gosling deel uit van de groep Psychic TV, dat zich specialiseerde in duistere rock met geheimzinnige symboliek.

Daarna kwam Gosling te werken als producer/dj voor het Engelse Wall of Sound-label en maakt hij sinds enkele jaren platen onder de naam Mekon.

Dat Mekon al langer meedraait, blijkt vooral uit de gasten op zijn cd. Zo is er de langverwachte wederopstanding van jaren tachtig-held Marc Almond, die in een nummer als Out Of My Soul schittert, en rapt Roxanne Shanté, eind jaren tachtig bekend als ruige straatrapster, in een ander liedje.

Mekon wordt beschouwd als een `big beat'-artiest, al is die stroming al weer ingehaald door modernere dance-vondsten, als `two step'. Zo klinkt Mekon op twee manieren `old skool', dankzij de medewerking van oude bekenden, en door de al weer ingehaalde electronica-stijl. Maar dat doet niet af aan de variatie en rijkdom die Mekon in zijn stampende beats op Relax With Mekon weet te leggen.

Mekon. Relax With Mekon

(Labels 7243 8498792)