Kunstvervalser veroordeeld

De Nederlander Geert Jan Jansen (57) is gisteren in Orléans veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstra, waarvan één onvoorwaardelijk, voor het vervalsen van 20ste-eeuwse schilderijen en grafiek. Hij werkte in de stijl van vooral Cobra-kunstenaars als Appel en Jorn, maar ook in die van onder anderen Chagall, Matisse, Botero, Picasso en Dali. Zijn vriendin Ellen van Baren (55) kreeg wegens medeplichtigheid 36 maanden, waarvan zes onvoorwaardelijk. Werk van Jansen, die enkele jaren in Frankrijk woonde, werd in 1994 in beslag genomen, na een tip van de politie uit Stuttgart. De meer dan duizend vervalsingen kwamen zowel via veilingen als galeries op de markt. De litho's en gouaches die hij als werk van Appel aanbood, werden eerder door de kunstenaar zelf niet als vervalsingen herkend. Een oproep van de Franse politie aan misleide kopers, leverde weinig op, reden voor justitie om destijds zelf de markt te verkennen.