`Kamerrapport Kalsbeek leidde tot liquidatie F.'

Het is zeer waarschijnlijk dat de afgelopen zaterdag in Amsterdam uitgevoerde liquidatie van crimineel Jan F. voortvloeit uit het bekendworden – door het rapport van de Kamercommissie-Kalsbeek – van de informantenrol die wapenhandelaar Mink K. speelde.

Dit zegt de advocaat van Jan F., F. Niesink uit Doetinchem. Volgens de raadsman waren Mink en de 55-jarige Jan F. zeer trouwe vrienden en zakenpartners. ,,Ik kan me heel goed voorstellen dat het criminele milieu heeft gedacht `als Mink met de politie praat dan is het heel goed mogelijk dat F. ook informatie geeft; laten we maar geen risico nemen'. ''

F. werd zaterdagavond in Amsterdam doodgeschoten in zijn auto. Hij was volgens zijn advocaat ontboden voor een afspraak. F. zat een straf uit van vijftien maanden wegens omkoping van een Amsterdamse politieman. Hij had weekendverlof.

Mink K. kreeg vorig jaar landelijke bekendheid toen uit een rapport van de Kamercommissie-Kalsbeek bleek dat Mink mogelijk verantwoordelijk was voor grootschalige cocaïne-importen van het IRT-politieteam. Hij zou dubbelspel hebben gespeeld als informant van justitie.

Mink, die nu vastzit voor drugs- en wapenhandel, is woedend over de moord op F. met wie hij volgens zijn advocate A. van der Plas al vijftien jaar bevriend was. ,,`Deze liquidatie is een cadeautje van de commissie-Kalsbeek', zei Mink gisteren'', aldus zijn advocate.

Volgens advocaat Niesink blijkt uit de moord op zijn cliënt dat ook Mink K. groot gevaar loopt. Hij zit sinds twee weken in volledige beperking in de strengste gevangenis van Nederland, de EBI in Vught, omdat de Amsterdamse politie zegt dat Joegoslaven en Russen Mink met geweld zouden willen bevrijden. ,,De dag dat Mink naar buiten komt, knallen ze hem af. Daar heb je weinig fantasie voor nodig'', aldus Niesink.

De advocaat verwacht dat het de politie weinig moeite moet kosten de moordenaar van zijn cliënt te achterhalen. Jan F. werd ontboden via zijn mobiele telefoon en die is gevonden na de aanslag op de Haarlemmerdijk in Amsterdam.